Нова Пошта – зростання ефективності та доходу

13 липня 2023

За оцінками власника компанії Вячеслава Климова на даний момент вартість Нова Пошта вже перетнула позначку $1 млрд.

В інтерв’ю проекту Business Breakfast із Володимиром Федоріним співвласник Нова Пошта Вячеслав Климов розповів про стан справ в компанії на кінець першого півріччя 2023 року.

В першому півріччі поточного року виторг групи перевищив показник за відповідний період 2021 року, який був одним з найуспішніших для Нова Пошта за всю її історію.

Наразі кількість відділень компанії становить більше 10 000, поштоматів – більше 14 000. Нова Пошта вийшла на ринки Польщі, Литви, Чехії, Румунії та Німеччини. Частка іноземного бізнесу в загальному обсязі Нової Пошти все ще незначна (близько 1%), але компанія планує і далі нарощувати свою присутність на європейському ринку, виводячи його в окремий бізнес юніт.

Якщо в планах Нової Пошти на 2023 рік є просто вихід на європейський ринок, вже в наступному компанія планує бути там прибутковою.

В Україні ж, за словами власника, Нова Пошта стала більш ефективною у порівнянні з роками до повномасштабного вторгнення, в першу чергу, це стосується швидкості доставки посилок та надійності роботи.

Станом на поточний момент група не оприлюднила свою консолідовану фінансову звітність за 2022 рік. Згідно окремого фінансового звіту компанії Нова Пошта, її виторг в 2022 році становив 23.7 млрд грн (проти 20.8 млрд грн в попередньому році), операційнй прибуток – 2.5 млрд грн, чистий прибуток – 2.4 млрд грн (2.8 млрд грн в 2021 році).

Зазначимо, що операційні витрати не включають витрати по оренді відділень, які є частиною руху грошових коштів від фінансової діяльності (в 2021 виплати за орендою становили близько 1 млрд грн).

Чистий прибуток сестринської компанії Новапей в 2022 році становив 2.4 млрд грн (в 2021 році – 1.6 млрд грн).

За оцінками Вячеслава Климова, вартість компанії на даний момент вже перевищує $1 млрд (показник є досить умовнм, оскільки компанія не є публічною, при цьому під час повномасштабної війни складно робити оцінки вартості компанії, виходячи з показників її прибутків).

Огляди компаній: