Аналіз фінансового звіту Сільпо за 2022 рік

13 липня 2023

В 2022 році мережа Сільпо збільшила свій виторг та мала додатній операційний грошовий потік, хоча структура балансу залишається досить слабкою.

Компанія Сільпо-Фуд оприлюднила офіційний консолідований фінансовий звіт, а також звіт про управління за 2022 рік.

Загальний дохід від реалізації компанії в 2022 році зменшився у порівнянні з попереднім роком на 4% та становив 70 млрд грн. При цьому виторг від роздрібних продажів, навпаки, збільшився проти минулорічного на 7% до 62 млрд грн.

Через повномасштабне російське вторгнення мережа Сільпо втратила понад 30 супермаркетів – 18 залишилось на окупованій території, 31 супермаркет зазнав часткових чи повних руйнувань (з них 14 не було відновлено). В березні 2022 року ракета влучила в склад замороженої продукції (втрати товару сягнули 542 млн грн), через військові ризики було також закрито розподільчий центр в Харкові.

Разом з тим, за рік було відкрито вісім нових супермаркетів (в дизайнерському стилі, в якому мережа відкриває свої магазини в останні роки).

Загальна кількість магазинів мережі Сільпо станом на 31 грудня 2022 року зменшилась у порівнянні з кількістю на кінець 2021 року – з 334 до 301, середня торгівельна площа мережі в 2022 році була близькою до попереднього року (протягом 2021 року кількість супермаркетів Сільпо зросла з 278 до 333).

Таким чином, середні продажі з 1 кв м мережі в 2022 році продемонстрували незначне зростання в номінальному виразі, в основному за рахунок інфляції, в реальному ж вимірі, виторг з 1 кв м зменшився приблизно на 15%.

Ми вважаємо подібну динаміку виторгу в 2022 році як досить непогану, враховуючи бойові дії в ключовому для Сільпо регіоні – Київській області – в березні, а також виїзд значної кількості українського населення за кордон. Також ця динаміка є співставною до показників продовольчої мережі номер один в Україні за кількістю магазинів та розміром виручки – АТБ Маркет.

Якщо розглядати прибутковість діяльності Сільпо в 2022 році з формальної точки зору, ситуація виглядає досить загрозливо – компанія отримала операційний збиток в розмірі 1.1 млрд грн, її чистий збиток становив 7.6 млрд грн.

Реальна картина виглядає не настільки поганою. Якщо розглянути більш детальну структуру витрат, то звернемо увагу на загальну суму амортизації в розмірі 4.8 млрд грн, курсових різниць – 2.5 млрд грн (в основному курсові різниці по зобов’язанням з оренди, в 2022 році група проводила активні перемовини з орендодавцями щодо пом’якшення умов оренди), а також на втрати пов’язані з війною (майже 900 млн грн).

Враховуючи все вищезазначене, за нашими оцінками EBITDA Сільпо в 2022 році була додатною та становила 3.7 млрд грн, з врахуванням виплати по оренді (обліковується як рух грошових коштів від фінансової діяльності) – 1.5 млрд грн. Загалом мережа була в змозі генерувати додатній операційний грошовий потік (3.9 млрд грн, не враховуючи виплати по оренді в сумі 2.2 млрд грн), і навіть інвестувала 1.7 млрд грн в свій розвиток.

Також з цікавого щодо грошових потоків, в 2022 році Сільпо-Фуд отримала від пов’язаних компаній (як повернення дебіторської заборгованості та збільшення кредиторської) в сумі більше 4 млрд грн. Цей грошовий потік був направлений на зменшення заборгованості перед непов’язаними постачальниками.

Середній оборот товарних запасів в Сільпо в 2022 році становив 45 днів, що є, в принципі, стандартним показником для мережі (в АТБ Маркет - 20-25 днів, але треба зважати на значно ширший асортимент товарів в Сільпо). Середній період розрахунків з постачальниками – більше 100 днів. Це значно більше, ніж, наприклад в АТБ Маркет (але при цьому не забуваємо, що за рахунок отримання грошових коштів від пов’язаних компаній, заборгованість перед постачальниками в 2022 році було суттєво скорочено).

Сума кредитів Сільпо-Фуд на кінець 2022 року становила 4.6 млрд грн. Це я достатньо адекватним показником як для продовольчої мережі, до того ж, 75% цих кредитів – це кредити в національній валюті. В 2022 році компанія частково пролонгувала та реструктурувала свої банківські кредити.

Загальна структура балансу Сільпо виглядає не дуже переконливо, в першу чергу за рахунок від’ємного власного капіталу (в основному за рахунок збитків 2022 року). Зазвичай розвиток бізнесу фінансувався за рахунок кредиторської заборгованості перед постачальниками (що є стандартною практикою для більшої частини продовольчих мереж).

З іншого боку, з операційної точки зору бізнес виглядає непогано – компанія генерує додатній операційний грошовий потік, який є достатнім для обслуговування зобов’язань та подальшого поступового розвитку мережі.

В планах Сільпо на 2023 рік відкриття десяти нових магазинів, до кінця 2025 року мережа планує зрости до 365 торгівельних точок.

Огляди компаній: