З початку сезону 2022/23 Україна експортувала 3 млн тон сої

3 липня 2023

В червні експорт української сої становив більше 210 тис. тон, що поступається показнику травня, але більше, ніж в квітні.

Всього з початку сезону Україна експортувала близько 3 млн тон сої, у порівнянні з минулорічним показником в 1.1 млн тон.

Помісячна динаміка експорту наведена на графіку нижче:

Експорт сої з України червень 2023

Нагадаємо, що основні причини збільшення українського експорту - збільшення загального врожаю сої в 2022 році до 3.7 млн т (що є найвищим показником, починаючи з 2017 року), а також великі залишки сої врожаю 2021 року (близько 1 млн тон).

Основним покупцем української сої в поточному сезоні стала Туреччина, на яку припадає більше третини всього українського експорту.

Щодо логістичних шляхів, то лише близько 30% було експортовано через чорноморські порти, решта – альтернативними шляхами (в першу чергу – через дунайські порти).

Додатково зазначимо, що експорт соєвої олії в червні становив 30 тис. тон, всього з початку сезону – 243 тис. тон, що еквівалентно 1.25 млн тон сої. За нашими оцінками, переробка сої в поточному сезоні становитиме близько 1.4 млн тон (в двох попередніх сезонах – 1.3 млн тон).

В 2022 році наібйльшими переробниками сої в Україні були МХП, Астарта та група АТК. В поточному сезоні прибутковість переробки сої є найвищою за останнє десятиріччя.

Огляди компаній: