В квітні Україна суттєво скоротила експорт зерна

1 травня 2023

В квітні 2023 року українські компанії експортували 3.9 млн тон зернових, що є найнижчім показником з вересня 2022 року, коли почав повноцінну роботу зерновий коридор.

Експорт зернових з України квітень 2023

Згідно попередніх даних Мінагрополітики обсяг українського експорту зерна в квітні 2023 року становив 3.9 млн тон, що суттєво менше показника березня (в якому було експортовано близько 5.6 млн тон зерна). Квітневий експорт є найменшим показником, починаючи з вересня 2022 року, коли почав роботу зерновий коридор з українських чорноморських портів.

Причин зниження експорту декілька. По-перше, Україна наближається до кінця сезону 2022/23, залишки зернових в країні сезонно знижуються. За нашими оцінками, залишки української пшениці для експорту на даний момент складають лише близько 2 млн тон, кукурудзи – 6-7 млн тон.

По-друге, експорт сповільнюють дії представників рф під час інспекції суден в рамках зернового коридору. Декілька разів протягом квітня інспекції призупинялись, вже нормою стало їх максимальне уповільнення. Наразі немає визначеності щодо формальних строків дії поточної угоди – рф наполягає на тому, що угода закінчується в середині травня, що додає додаткової невизначеності ринку.

Нарешті, причина номер три – зупинка в односторонньому порядку імпорту зернових з України деякими її сусідами на західному кордоні, передусім Польщею (більше того, поляки спочатку заборонили і транзит українського зерна – лише після втручання Європейської комісії ситуацію з транзитом вдалось вирішити).

Цікаво, що в попередньому місяці – березні 2023 року – український експорт зернових в Польщу становив лише 130 тис. тон – 2% від загального обсягу.

Всього з початку поточного сезону в липні 2022 року Україна експортувала 41.6 млн тон зернових, на 10% менше, ніж у відповідному періоді попереднього сезону (при цьому це третій найкращий показник в українській історії).

Пшениці експортували 14.4 млн тон (-23% до попереднього сезону), кукурудзи – 24.7 млн тон (+11% за рахунок експорту значних залишків рекордного врожаю 2021 року), ячменю – 2.5 млн тон (-57%).

Через всі вищезазначені проблеми, можна очікувати подальшого уповільнення експорту зернових з України, але навіть незважаючи на це, до кінця поточного сезону Україна експортує, як мінімум, 5-6 млн тон зерна.

Загальна статистика українського експорту зерна за останні роки доступна за посиланням

Огляди компаній: