В квітні виплавка сталі в Україні перевищила показники минулих місяців

9 травня 2023

Українські металургійні підприємства зберігають позитивну динаміку виробництва чавуну та сталі.

Згідно попередньої інформації асоціації Укрметалургпром в квітні українські металурги виплавили 574 тис. тон сталі, що на 47 тис. тон перевищило показник березня. У порівнянні з квітнем 2022 року виплавка сталі зросла більше ніж вдвічі.

Виробництво чавуну також зростає – в звітному місяці воно склало близько 547 тис. тон (в березні – 466 тис. тон).

Загалом за перші чотири місяці 2023 року українськи металурги виплавили 1.75 млн тон чавуну (-54% до минулорічного показнику, за рахунок високого рівня виробництва до повномасштабного вторгнення – в січні та лютому 2022 року), а також 1.81 млн тон сталі (-54%).

Виплавка сталі в Україні квітень 2023

Наразі, незважаючи на зростання протягом останніх місяців, металургійне виробництво складає лише близько третини від показників до вторгнення. 40% виробництва було втрачено за рахунок металургійних комбінатів в Маріуполі, основною проблемою решти підприємств залишаються заблоковані українські порти. Незважаючи на поступовий розвиток нових логістичних шляхів, вони все ще занадто повільні та дорогі у порівнянні з експортом через морські порти.

Однією з причин відновлення виробництва (окрім покращення ситуації з енергопостачанням та, деякою мірою, внутрішнім попитом та експортною логістикою), протягом останніх місяців, було зростання світових цін на сталь протягом першого кварталу 2023 року. З березня світові ціни почали знижуватись, що наразі ми вбачаємо одним з основних ризиків для українських металургів (які програють більшості конкурентів за рахунок високих логістичних витрат).

Огляди компаній: