Результати роботи українських металургів в травні

10 червня 2023

Українські металургійні підприємства зберігають позитивну динаміку виробництва чавуну, виплавка сталі стабілізувалась.

Згідно попередньої інформації асоціації Укрметалургпром в травні українські металурги виплавили 583 тис. тон сталі, що майже дорівнює показнику попереднього місяця та на 89% більше, ніж в травні минулого року.

Виробництво чавуну продовжує зростати – в травні воно склало 603 тис. тон, (в квітні – 544 тис. тон, в березні – 465 тис. тон).

За перші п'ять місяців 2023 року українські металурги виплавили 2.35 млн тон чавуну (-44% до минулорічного показнику, за рахунок високого рівня виробництва до повномасштабного вторгнення – в січні та лютому 2022 року), а також 2.4 млн тон сталі (-44%).

Виплавка сталі в Україні травень 2023

Після втрати металургійних комбінатів в Маріуполі (які виробляли приблизно 40% української металургійної продукції в роки до повномасштабного російського вторгнення), основними виробниками є Каметсталь (колишній ДМК, входить в групу Метінвест), Запоріжсталь (також контролюється Метінвестом) та Арселор Міттал Кривий Ріг.

Після нещодавнього підриву Каховської ГЕС, АМКР повідомив про призупинку виплавки сталі комбінатом, що матиме негативний вплив на виробничі показники вже в червні.

З позитивних новин – після зниження глобальних цін на металургійну продукцію протягом березня-квітня, в травні та на початку червня ціни стабілізувались. Це дозволить українським компаніям продовжити експортувати свою продукцію через західні кордони України, що з точки зору логістики є значно дорожчим у порівнянні з експортом через порти, які залишаються заблокованими для металургійної продукції.

Огляди компаній: