За перше півріччя 2023 року українські металурги виплавили 2.8 млн тон сталі

10 липня 2023

В червні українські підприємства скоротили випуск чавуну та сталі у порівнянні з попереднім місяцем.

Згідно попередньої інформації асоціації Укрметалургпром в червні українські металурги виплавили 436 тис. тон сталі, що на 25% менше, ніж в попередньому місяці, але на 48% перевищує минулорічний показник.

Передусім зниження виробництва у порівнянні з травнем (на 147 тис. тон) стосується комбінату Арселор Міттал Кривий Ріг, який призупинив виплавку сталі після підриву Каховської ГЕС для скорочення споживання води в критичних умовах, а також Запоріжсталі, яка скоротила випуск сталі на 25% (або на 54 тис. тон) до 159 тис. тон (через проведення ремонтних робіт).

За нашими оцінками, більш стабільним було виробництво на Каметсталі (саме на цьому підприємстві в 2022 році було виплавлено найбільше сталі в Україні).

Виплавка сталі в Україні червень 2023

Щодо виробництва чавуну, то в червні воно також знизилось, становивши 487 тис. тон, (в травні – 603 тис. тон, в квітні – 544 тис. тон).

Всього за перше півріччя 2023 року українські металурги виплавили 2.8 млн тон чавуну (-37% до минулорічного показнику, за рахунок високого рівня виробництва до повномасштабного вторгнення – в січні та лютому 2022 року), та приблизно стільки ж сталі (-38%).

Протягом звітного місяця глобальні ціни на сталь знаходились на відносно стабільному рівні, який дозволяє українським металургам експортувати свою продукцію через дунайські річкові порти та західні кордони в умовах все ще заблокованих українських глибоководних портів.

З іншого боку, можна очікувати подальшого відновлення внутрішнього попиту на сталь в умовах поступового відновлення українського будівництва та основних галузей-споживачів металургійної продукції.

Огляди компаній: