Varus планує розвиватись в Центральній Україні та на Одещині

28 серпня 2023

Незважаючи на вплив повномастшабного вторгнення, діяльність мережі залишається стабільною, в 2022 році виторг Varus збільшився на 6%.

Директор департаменту розвитку мережі Varus в інтерв’ю Українській раді торгових центрів розповів про те, як змінилася робота супермаркетів з початку повномасштабного вторгнення і з якими викликами довелося зіткнутися.

У прифронтових та тимчасово окупованих зонах компанії довелось закрити 11 магазинів, зокрема в Енергодарі, Бахмуті, Нікополі, Світлодарську, Новомиколаївці, Краматорську, Покровську, Білозерському, Миколаївці та Селидовому. Крім того, один з магазинів — у місті Марганець — був пошкоджений внаслідок обстрілу. Проте компанія швидко провела ремонт та відновила його роботу.

Також відзначимо, що протягом 2022 року компанія відкрила двері чотирьох нових супермаркетів – трьох в Києві та одного в Кривому Розі.

Загалом, якщо на початок повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року в складі Varus було 113 магазинів, станом на зараз в мережі працюють 102 супермаркети. Динаміка кількості супермаркетів Varus наведена на наступному графіку:

Varus кільксть магазинів серпень 2023

Щодо показників виторгу, в 2022 році виторг компанії Омега – оператора мережі – становив 14.6 млрд грн, на 6% ніж в попередньому році (в першу чергу за рахунок зростання цін на продукти харчування). За обсягом виторгу Varus посідає п'яте місце серед продовольчих рітейлерів України, поступаючись двом безумовним лідерам - АТБ-Маркет та Fozzy, а також Метро та Новус.

Операційний прибуток Varus в 2022 році становив 353 млн грн (в 2021 році – 475 млн грн), чистий збиток склав 44 млн грн (проти чистого прибутку в розмірі 95 млн грн в 2021 році).

Середній показник обороту товару в мережі збільшився до 50-55 днів, що більше, ніж в тих же АТБ (яка є абсолютним лідером ринку за цим показником - 25 днів) чи Сільпо (40-45 днів), але, як і в інших мереж, товарні запаси на 100% фінансуються торгівельним кредитом від постачальників (середній строк оплати постачальникам мережі в останні звітні періоди становив 80-85 днів).

Varus виторг 2022

Кредитне навантаження мережі не дуже велике – загальна сума банківських кредитів на кінець 2022 року становила близько 300 млн грн.

Щодо подальшого розвитку, компанія планує відкривати магазини в нових регіонах – передусім в Центральній Україні та Одесі (наразі мережа найбільше представлена на Дніпропетровщині та в Києві).

Огляди компаній: