Астарта – сильні фінансові результати за перший квартал 2023 року

18 травня 2023

В звітному періоді Астарта збільшила прибутки в більшості операційних сегментів, фінансовий стан компанії залишається хорошим.

Один з найбільших українських виробників цукру та молока, а також переробників сої – компанія Астарта відзвітувала про фінансові результати за перший квартал 2023 року.

EUR млн 1кв 2022 1кв 2023
Реалізація цукру, тис. т 3351
Переробка сої, тис. т 5061
Виробництво молока, тис. т 2530
Виручка 119164
EBITDA загалом 2338
EBITDA Цукор 412
EBITDA Рослинництво 1311
EBITDA Переробка сої 410
EBITDA Молоко 35
Операційний грошовий потік 2345

За рахунок зростання обсягів реалізації продукції у всіх бізнес-сегментах загальний виторг компанії збільшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 37% та склав 163.6 млн євро.

В розрізі сегментів суттєво покращились показники цукрового напрямку.

Завдячуючи сприятливій ситуації на глобальному ринку цукру в поточному сезоні, українські компанії досить активно експортують цукор, що призводить до скорочення запасів виробників та підтримує внутрішні ціни.

В звітному кварталі Астарта зібльшила обсяг реалізації цукру у порівнянні з минулорічним на 54% до 51 тис. тон. Експорт склав лише 14% від загального обсягу реалізації (частка Астарти серед українських експортерів цукру становила лише 6%, що набагато менше наших очікувань), але навіть незважаючи на це, середня ціна реалізації цукру компанією в звітному періоді склала 669 євро за 1 т (у порівнянні з 572 євро в першому кварталі 2022 року).

Середня собівартість виробництва цукру Астартою в поточному сезоні становила приблизно 500 євро за 1т, тож, враховуючи загальний обсяг реалізації цукру, EBITDA напрямку в звітному періоді становила 11.7 млн євро (4.3 млн євро рік тому).

Результати в сегменті переробки сої продовжують залишатись на рекордному для компанії рівні. Після одного з найкращих в історії 2022 року (EBITDA сегменту збільшилась у порівнянні з попереднім роком більше ніж в п’ять разів та становила 27.7 млн євро, також є важливим, що прибуток транслювався в операційний грошовий потік), в першому кварталі 2023 року фінансові показники продовжили покращуватись.

EBITDA напрямку в поточному періоді становила 10.2 млн євро (в попередньому кварталі – 9.2 млн євро при відносно стабільних обсягах реалізації соєвої олії та шроту, в першому кварталі 2022 року – 4.2 млн євро).

Таким чином, незважаючи на близький до рекордних показників експорт сої з України, що скорочує пропозицію сировини для переробки всередині України, за рахунок все ще значної різниці між внутрішніми та експортними цінами на сою (також значним фактором є те, що в поточному сезоні Астарта на 50% забезпечена власною сировиною для переробки), маржа переробки залишається все ще високою (близько 192 євро на 1т переробленої сої).

В сегменті Рослинництво в першу чергу відзначимо факт активної реалізації врожаю сезону 2022/23 та суттєве зниження запасів зерна в балансі. В умовах невизначеності роботи зернових коридорів з експорту зернових з України, хороша динаміка продажів зернових суттєво знижує ризик мати великі запаси непроданої продукції в разі блокування коридору.

В звітному кварталі Астарта реалізувала значну частку врожаю кукурудзи поточного сезону (227 тис. тон з загальних 342 тис. тон).

За рахунок збільшення обсягів продажів кукурудзи та зростання середньої ціни реалізації (Астарта реалізувала значну частину кукурудзи на базисах, ближчих до кінцевого споживача, у порівнянні з минулими роками) виручка сегменту зросла у порівнянні з минулорічною на 29% та склала 80 млн євро. З іншого боку, суттєво зросли логістичні витрати (значною мірою через ту ж зміну базису поставки – наприклад, за рахунок перевалки в портах), які нівелювали зростання виторгу, тож EBITDA сегменту в поточному періоді становила 10.5 млн євро (рік тому – 12.7 млн євро).

Також нагадаємо, що Астарта, як і основна частина інших найбільших українських виробників, відображає в своїй звітності значну частину прибутку сегменту ще до збирання врожаю у вигляді переоцінки посівів, тому результати поточного кварталу (в першу чергу, беззбиткову реалізацію зерна проти вже сформованої після переоцінки собівартості) також виглядають непогано.

В сегменті виробництва молока ситуація, як і протягом значної частини 2022 року, залишається непоганою. Середня ціна реалізації молока несуттєво знизилась, при тому, що обсяги продажів у порівнянні з минулорічними зросли приблизно на 20% (в основному, за рахунок зростання надоїв молока). EBITDA сегменту в поточному періоді становила 5 млн євро, маржа – 47%.

Таким чином, загальна EBITDA Астарти в першому кварталі 2023 року склала 37.9 млн євро (23.2 млн євро за аналогічний період минулого року), операційний грошовий потік – 45 млн євро (23.3 млн євро минулого року, зростання відбулось в першу чергу за рахунок хороших результатів в цукровому сегменті та переробці сої, а також покращення ситуації з повернення ПДВ, виручка ж від реалізації зернових була значною мірою спрямована на закупку необхідних матеріалів для посівної 2023 року).

В результаті, за рахунок значного операційного грошового потоку, компанія зменшила своє кредитне навантаження на 23 млн євро до 45 млн євро (без врахування зобов’язань з оренди землі). Сума грошових коштів в балансі залишається близькою до показнику грудня 2022 року – близько 28 млн євро.

Щодо найближчих перспектив компанії, наше бачення достатньо оптимістичне – ситуація на ринку цукру залишається сприятливою (очікуваний нами прибуток від продажу поточних запасів цукру Астарти в другому та третьому кварталі 2023 року – 15-20 млн євро), також в Україні очікується зростання посівних площ під соєю, що є позитивним для маржи переробки сої в новому сезоні.

Основний ризик ми вбачаємо в ситуації з зерновим коридором та внутрішніми цінами на зернові культури та соняшник.

Враховуючи всі зазначені фактори, ми вважаємо достатньо високою ймовірність виплати компанією дивідендів за підсумками 2022 року (це питання буде розглянуто на загальних зборах акціонерів найближчими днями).

Огляди компаній: