ЕКО Маркет оновлює супермаркети та працює над підвищенням ефективності

13 вересня 2023

В 2022 році мережа ЕКО Маркет значно скоротила свій виторг, але намагається знайти «свій» формат та місце на ринку.

В нещодавньому інтерв'ю RAU президент ЕКО маркет Інна Мірошниченко розповіла про те, як ЕКО маркет перебудував свою роботу за час повномасштабної війни та як змінюється відповідно до вимог часу.

Зі свого боку ми проаналізували інтерв’ю очільниці мережі в контексті фінансових результатів компанії за 2022 рік та її загального фінансового стану.

Згідно наведеної в інтерв’ю інформації, наразі мережа сфокусована на покращені клієнтського досвіду та загальній операційній ефективності. Для цього було розпочато реновацію магазинів (вже проведено реновацію дев’яти маркетів).

Загальна кількість магазинів (включаючи ті, які працюють за франшизою), за підрахунками Share UA Potential, наразі становить 121, на кінець 2022 року (згідно даних компанії) їх було 127, на кінець 2021 року – 137.

Менеджмент мережі розуміє, що з точки зору формату магазинів, ЕКО Маркет дещо відстає від ринку (про що ми зазначали свого часу в нашому огляді мережі ще наприкінці 2021 року). Тож CEO компанії не виключає, що і в подальшому кількість магазинів мережі може скорочуватись – в пріорітеті менеджменту саме якість магазинів, а не кількість.

З нашого боку зазначимо, що скорочення кількості магазинів може нести в собі додаткові фінансові ризики.

Загальновідомий факт – за разунок перевищення періоду розрахунків з постачальниками (в середньому період розрахунків на українському ринку становить 70-80 днів) над періодом реалізації товарних запасів (40-50 днів), при відкритті нових магазинів продовольчі мережі отримують додатковий фінансовий ресурс.

Якщо ж кількість магазинів скорочується, цей фінансовий ресурс також зменшується – виторгу від реалізації товарів в магазинах, що закриваються, недостатньо для розрахунків з постачальниками цих товарів, а це може негативно вплинути на платіжну дисципліну мережі та її взаємовідносини з постачальниками.

ЕКО Маркет кільксть магазинів 2022

Щодо фінансових показників мережі в 2022 році, по-перше відзначимо, що виторг компанії ТОВ «Еко» яка оперує супермаркетами мережі (за виключенням магазинів, що працюють по франшизі) скоротився у порівнянні з попереднім роком на 24% та становив 4.46 млрд грн.

При цьому, згідно фінансової звітності компанії, що є наявною на її офіційному веб-сайті, виторг компанії складається з доходу від продажу товарів та послуг. Виторг від продажу товарів в звітному році становив 4 млрд грн, що на 20% нижче показнику 2022 року (частково через скорочення кількості магазинів).

За динамікою виторгу в 2022 році мережа ЕКО-Маркет поступалась конкурентам (в Сільпо та Varus розмір виторгу в гривні збільшився, в АТБ – залишився незмінним на рівні 2021 року). Також відзначимо, що враховуючи значне зростання цін на продовольчі товари в Україні в 2022 року, виторг мережі в реальному виразі (без врахування інфляції та магазинів, що працюють за франшизою) зменшився більше ніж на 40%. Безумовно, такі показники викликають досить велике занепокоєння.

З іншого боку, в 2022 році компанія значно скоротила витрати на збут та адміністративні витрати, що дозволило отримати операційний прибуток в розмірі 139 млн грн. Відзначимо, що в звітності ЕКО-Маркет також відображено (як неопераційні витрати) списання товарів, знищених в результаті військових дій в сумі 84 млн грн.

Операційний грошовий потік ЕКО в 2022 році був додатнім та становив 126 млн грн (120млн грн в 2021 році). Він був направлений на інвестиції в підтримку діяльності (25 млн грн), виплату відсотків за кредитами (46 млн грн) та погашення запозичень (48 млн грн).

Загалом кредитне навантаження мережі станом на 31 грудня 2022 року становило 581.5 млн грн (співвідношення боргу до річного виторгу на звітну дату становило 13%, розмір боргового навантаження, як для роздрібної мережі, знаходиться на середньому рівні). Компанію фінансують два банки – Банк Південний та Сенс Банк.

При від’ємному власному капіталі основним джерелом фінансування ЕКО Маркет, як і інших продовольчих мереж, є відтермінування оплат постачальникам. На 31 грудня 2022 року торгова кредиторська заборгованість (заборгованість перед постачальниками) становила 1.4 млрд грн, при цьому компанія не розкриває суму заборгованості перед компаніями Баядера Груп (іншого бізнес-крила групи, до якої входить ЕКО Маркет).

Середній період розрахунків з постачальниками становить 134 дні, що значно більше ніж середньоринкове значення (70-80 днів), тож ймовірно, що значну частину заборгованості становить саме заборгованість перед іншими компаніями групи Баядера (а це робить ЕКО Маркет залежної від підпримки інших напрямків групи).

Середній показник обороту товарних запасів мережі в 2022 році становив 45-50 днів, що є досить стандартним показником як для української продовольчої мережі.

Щодо фінансових результатів інших основних операційних компаній Баядера Груп, виторг Національної Горілчаної Компанії (виробник алкогольної продукції під ТМ Хлібний Дар, Козацька Рада та іншими) становив 2 млрд грн (-10% до 2021 року), операційний прибуток – 172 млн грн. Виторг компанії Баядера Груп (основна дистрибуційна компанія групи) склав 7.2 млрд грн (8.1 млрд грн в 2021 році), операційний прибуток – 209 млн грн.

Як висновок, можемо зазначити, що в 2022 році фінансові результати ЕКО Маркет погіршились, компанія намагається покращити ситуацію за рахунок реновації магазинів, закриття неефективних торгівельних точок та збільшення операційної ефективності бізнесу. Кредитне навантаження мережі є середнім, але виглядає, що компанія, в разі погіршення загальної ситуації, може бути залежною від підтримки іншого бізнес-крила групи - Баядера Груп.

Огляди компаній: