Епіцентр розвивається в усіх напрямках

23 листопада 2023

Епіцентр планує відкривати ТРЦ, а також готується будувати індустріальний парк в Хмельницькій області.

В 2024 році Компанія Епіцентр-К планує продовжити свій розвиток практично в усіх основних напрямках.

По-перше, в роздрібному бізнесі компанія продовжує свій розвиток від формату гіпермаркетів будівельних матеріалів до формату ТРЦ з максимально широким асортиментом продукції, включаючи спортивні товари, електроніку, побутову хімію, продовольчі товари та фуд-корти.

За повідомленням Forbes, за останній рік Епіцентру вдалося відкрити два великих торгових центри: у Львові (90 000 кв. м) та Києві (30 000 кв. м).

Навесні 2024 року компанія планує відкрити свій перший повноцінний ТРЦ – Green Gallery, який буде розташовано в передмісті Києва – на Одеському шосе, де раніше знаходився гіпермаркет Нова Лінія (ці гіпермаркети є частиною групи Епіцентр). Торгівельна площа ТРЦ становитиме 62 тис. кв м, з яких 53 тис. кв м займуть магазини групи – Food Market, Intersport, Деко, E.PIC, ЦеТе та інші.

Також Епіцентр продовжує будувати новий ТРЦ на місці зруйнованого внаслідок бойових дій будівельного гіпермаркету в Бучі. Його загальна площа становитиме майже 100 тис. кв м, що в п’ять разів більше за знищений ТРЦ.

Станом на жовтень 2023-го у ритейлера працюють 74 торгових центри включно з гіпермаркетами Нова Лінія (до повномасштабного вторгнення їх було понад 80, але низку магазинів було пошкоджено, а чотири гіпермаркети – в Маріуполі, Херсоні, Чернігові та Бучі – повністю знищено).

Продовужує розвиватись Епіцентр і в аграрному напрямку.

Нещодавно компанія повідомила про плани збудувати в містечку Городок Хмельницької області індустріальний парк, в якому буде розміщено три заводи – з виробництва біоетанолу, переробки олійних, а також сміттєпереробний. В структурі комплексу будуть також сонячна електростанція, ТЕЦ та елеватор.

До речі, неподалік від місця, де буде розташований новий індустріальний парк, знаходиться ще один елеватор компанії – Закупнянський ХПП загальною потужністю зберігання 105 тис. тон зернових. Також відзначимо, що саме в Хмельницький та Вінницький областях розташована основна частина земельного банку групи.

Нагадаємо, що Епіцентр має в обробці більше 160 тис. га земель, а її потужності по зберіганню зернових перевищують 1.5 млн тон.

Подальшому розвитку компанії як в аграрному напрямку, так і в рітейлі, сприяє наявність фінансового ресурсу – в 2022 році, незважаючи на повномасштабне російське вторгнення, EBITDA (операційний прибуток до врахування амортизації) самої лише компанії Епіцентр-К (не враховуючи інші компанії групи) становила більше 9 млрд грн, чистий прибуток – 3.6 млрд грн (в 2021 році – 4.2 млрд грн).

Група має досить помірне боргове навантаження і, за нашими оцінками, хороший фінансовий стан.

Огляди компаній: