Логістичні труднощі з експортом залишаються найбільшою проблемою Ferrexpo

7 липня 2023

Опубліковано операційний звіт Ferrexpo за підсумками роботи компанії протягом другого кварталу та першого півріччя 2023 року.

В другому кварталі 2023 року загальне виробництво Ferrexpo склало 1 172 тис. тон, що на 23% більше, ніж в попередньому кварталі.

Загалом за перше півріччя поточного року виробництво становило 2.1 млн тон, що на 56% поступається показнику за аналогічний період попереднього року, але на 56% більше, ніж в другому півріччі 2022 року, коли на обсяги виробництва суттєво вплинули проблеми з енергопостачанням через російські обстріли української енергетичної інфраструктури.

Ferrexpo виробництво 2 квартал 2023

Водночас загальний обсяг реалізації продукції у звітному кварталі збільшився у порівнянні з попереднім на 45% та становив 1.2 млн тон (за перше півріччя 2023 року – 2.1 млн тон, на 15% більше, ніж в другому півріччі 2022 року).

Найбільшою проблемою для групи залишаються логістичні труднощі, через які група не в змозі збільшити обсяги експорту, а відповідно – і виробництво окатків.

Ferrexpo продовжує експортувати продукцію залізничним транспортом та через дунайські річкові порти. Поточна пропускна спроможність цих шляхів (хоча і поступово збільшується) не дозволяє компанії суттєво збільшити свої експортні показники.

Такмм чином, наразі Ferrexpo працює приблизно на 35-40% своєї максимальної потужності, в березні компанія перезапустила в роботу другу з чотирьох ліній з виробництва окатків, але наразі виробництво на другій лінії є нестабільним. В планах компанії на поточний рік фігурував вихід на повноцінну роботу двома лініями, тобто, на 50% потужності.

Враховуючи рівень світових цін на окатки, а також оціночну собівартість виробництва Ferrexpo, за нашими очікуваннями, діяльність компанії в першому півріччі була прибутковою.

Нагадаємо, що з точки зору загального фінансового стану Ferrexpo виглядає непогано, основний позитивний момент - сильна структура балансу.

Залишок грошових коштів в балансі компанії на кінець 2022 року склав $113 млн, при майже повній відсутності кредитів чи інших форм боргового фінанування. При загальній сумі активів в $1.354 млрд власний капітал складає $1.250 млрд – структура та якість балансу Ferrexpo залишаються дуже хорошими.

Аналіз фінансового стану Ferrexpo згідно звітності за 2022 рік наведено за посиланням.

Фінансова звітність компанії за перше півріччя 2023 року буде опублікована 2 серпня.

Огляди компаній: