Ferrexpo поступово збільшує виробництво

14 жовтня 2023

Зростання виробництва в третьому кварталі 2023 року було передусім пов'язано зі збільшенням товарних запасів в очікуванні можливих перебоїв з постачанням електроенергії.

В третьому кварталі 2023 року загальне виробництво Ferrexpo склало 1 349 тис. тон, що на 15% більше, ніж в попередньому кварталі та на 49% більше, ніж в третьому кварталі 2022 року.

Загалом за перші дев'ять місяців поточного року виробництво становило 3.5 млн тон, що на 39% поступається показнику за аналогічний період попереднього року, та на 59% менше, ніж за січень-вересень 2021 року.

Ferrexpo виробництво 3 квартал 2023

В звітному кварталі компанія працювала на 45% своєї потужності, тобто на двох з чотирьох ліній з виробництва окатків. Ferrexpo відзначає, що за умов відносно стабільних показників реалізації продукції, вона збільшила виробництво для того, щоб створити запас готової продукції на випадок перебоїв з енергопостачанням в зимовий період.

Нагадаємо, що компанія експортує 100% виробленої продукції. Після початку повномасштабного російського вторгнення в основному відвантажувала продукцію залізничним транспортом та через дунайські річкові порти. Поточна пропускна спроможність цих шляхів (хоча і поступово збільшується) не дозволяє компанії суттєво збільшити свої експортні показники.

У випадку, якщо Ferrexpo зможе експортувати окатки через глибоководні українські порти (перші після початку повномасштабного російського вторгнення судна з металопродукцією вийшли з українських портів в серпні-вересні 2023 року), як виробничі, так і фінансові показники компанії повинні суттєво покращитись.

Протягом першого півріччя 2023 року EBITDA Ferrexpo становила $64 млн, операційний грошовий потік - $80 млн. Компанія майже не має боргу, а сума її грошових коштів станом на 30 червня 2023 року склала $135 млн (що дозволяє говорити про запас міцності в діяльності на випадок негативних виробничих або ринкових змін).

Нагадаємо, що Ferrexpo є публічною компанією, її акції котуються на Лондонській фондовій біржі, капіталізація станом на 13 жовтня становила приблизно $540 млн.

Наш аналіз фінансового звіту Ferrexpo за перше півріччя 2023 року - за посиланням.

Огляди компаній: