Веревський розмиває частку міноритарієв в Кернелі

2 вересня 2023

Кернел провів додаткову емісію акцій, в результаті якої очікується суттєве розмивання частки мінорантних акціонерів.

1 вересня компанія оприлюднила офіційне повідомлення, згідно якого за результатами тендеру на додаткове розміщення акцій компанії, було розміщено 216 млн нових акцій компанії за ціною близько 1 польських злотих за одну штуку (ціна акцій на Варшавській фондовій біржі, навіть після суттєвого падіння протягом останніх місяців, наразі становить 11 злотих за акцію).

Як і планувалось, всього залучено близько $60 млн (компанія посилається на вимоги кредиторів щодо збільшення капіталу на цю суму, в чому, на наш погляд, немає сенсу в поточних умовах, коли на рахунках компанії більше $1.1 млрд дол, тож очевидно, що це формальна заява компанії).

Враховуючи всі обмеження, які Кернел встановив для всіх акціонерів, окрім Андрія Веревського, можна припустити, що саме Веревський є покупцем більшої частини нового випуску з 216 млн акцій, що означає загальну кількість акцій у володінні пана Андрія в приблизно 278 млн штук (точну кількість ми дізнаємось на початку нового тижня).

В такому разі у володінні мінорантних акціонерів буде близько 15 млн акцій, або близько 5% від загальної кількості (у порівнянні з 19.6% до нового розміщення). Таким чином, наразі виглядає, що найгірші очікування мінорантних акціонерів справджуються, і новий тендер є нічим іншим як інструментом розмиття частки мінорантних акціонерів компанії до 5%.

В разі, якщо Веревський буде володіти 95% акцій компанії, ми очікуємо, що він розпочне процедуру squeeze-out – примусового викупу акцій в мінорантних акціонерів.

Мінорантні акціонери готуються захищати свої інтереси в судах, але ми вважаємо, що найбільший негатив цієї історії – суттєве погіршення сприйняття українського бізнесу європейськими інвесторами та кредиторами, тож окрім власне міноритарієв Кернела, найбільше від подібних дій Кернелу постраждають інші українські публічні компанії – Астарта, Овостар, ІМК, а також компанії, які потенційно могли би зробити публічне розміщення своїх акцій – такі як Нова Пошта, Rozetka та інші.

Огляди компаній: