Незважаючи на чисельні труднощі, Кернел продовжує шукати шляхи для подальшого розвитку

21 серпня 2023

Кернел оприлюднив оновлену інформацію стосовно поточної ситуації в бізнесі компанії та взаємовідносин з акціонерами і кредиторами.

18 серпня Кернел оприлюднив оновлення інформації стосовно поточного стану справ в операційній та фінансовій діяльності компанії.

По-перше, компанія відзначає суттєве падіння обсягів експорту зернових та продуктів переробки олійних. В результаті припинення роботи зернового коридору з українських чорноморських портів, в липні Кернел експортував лише 10 тис. тон зернових, 84 тис. тон соняшникової олії та 33 тис. тон шроту. Для порівняння, за період з квітня по червень експорт зернових компанією становив 755 тис. тон, соняшникової олії – 313 тис. тон.

Значний вплив на діяльність компанії протягом останнього періоду часу мали обстріли рф української зернової інфраструктури. Протягом другої половини липня – початку серпня з цієї точки зору Кернел постраждав чи не найбільше серед всіх українських компаній.

В липні від російських обстрілів постраждала інфраструктура зернового терміналу Кернела в Чорноморську, а також річковий термінал з перевалки олії в порту Рені. На початку серпня від ракетної атаки суттєво постраждав один з найбільших елеваторів компанії в Старокостянтиніві Хмельницької області (знищено або пошкоджено потужності зберігання зерна на 65 тис. тон, а також обладнання з прийомки та сушки зерна). На додачу до цього, 16 серпня, внаслідок чергової атаки, суттєвих пошкоджень зазнав річковий зерновий термінал компанії в Рені.

Мінімальна оцінка збитків від атак наразі за даними компанії становить $32 млн.

З іншого боку, як і майже всюди по країні, в 2023 році Кернел отримав досить непоганий врожай ранніх зернових культур. Попередньо, середня врожайність пшениці в поточному році становила 6.6 т/га (площа збирання 60 тис. га), ріпаку – 3.3 т/га (10 тис. га). Очікування щодо врожайності пізніх зернових та олійних культур на даний момент непогані, навіть незважаючи на те, що раніше група повідомляла, що вона значно срокотила обсяги внесення мінеральних добрив під більшість культур.

Ми очікуємо, що в новому сезоні, як і в попередньому, через логістичні обмеження (а також враховуючи пошкодження активів внаслідок нещодавніх ракетних атак) Кернел буде більше фокусуватись на переробці та експорті олійних культур, в той же час як експорт зернових буде не дуже активним (скоріше за все Кернел буде в першу чергу експортувати власний врожай, активної закупівлі зерна в третіх осіб, як мінімум в першій половині сезону, не буде).

Щодо фінансових показників, відзначимо, що як ми і очікували, група продовжує покращувати свої показники з ліквідності. Станом на 31 липня сума грошових коштів в балансі Кернелу становила $1.148 млн, додаткові $327 млн - це нереалізована готова продукція (в тому числі 1.3 млн тон зернових та 147 тис. тон соняшникової олії).

Загальний борг компанії (не враховуючи зобов'язання з оренди землі) - $1.445 млн. Наразі група ще не завершила процес пролонгації короткотермінових зобов'язань з терміном погашення 30 червня 2023 року, розпочатий навесні. Нагадаємо, Кернел планує пролонгувати всю короткострокову кредитну заборгованість (близько $900 млн) до 30 червня 2024 року.

Щодо грошових коштів, в першу чергу компанія планує їх використання для фінансування потреб в обортному капіталі, а також для продовження інвестиційної програми. Кернел направить додатково $40 млн на добудову заводу з переробки соняшнику в Старокостянтинові, також $50 млн на розбудову нових логістичних можливостей для експорту зерна альтернативними шляхами (інвестиції будуть направлені в вагонний парк, баржі та річковий термінал, ціль – збільшити обсяги експорту зерна до 300 тис. тон на місяць).

Також в оприлюдненому документі група також повідомила, що змін у статусі запиту компанії на делістинг з Варшавської фондової біржі, який вона подала до польського фінансового наглядового органу в травні поточного року, наразі немає – він залишається на розгляді PFSA.

При цьому компанія повідомила про плани щодо нового потенційно недружнього кроку по відношенню до своїх міноритарієв – для підтримки діяльності Кернел планує залучити в своїх акціонерів додаткові $60 млн. Наскільки необхідна допомога в зазначеній сумі при грошових коштах в балансі компанії більше ніж в $1.1 млрд, зрозуміти важко, ми розглядаємо це, скоріше, як символічний крок. В разі, якщо міноритарії не погодяться прийняти участь в цьому раунді фінансування, їх частка в компанії може бути додатково розмитою, відповідно, частка мажоритарного акціонера збільшиться.

Огляди компаній: