Київстар звітує про збільшення прибутків

24 листопада 2023

Наразі Київстар є найбільш маржинальним бізнесом телекомунікаційної групи Veon Міхаіла Фрідмана та партнерів.

Виручка найбільшого українського оператору мобільного зв’язку за перші дев'ять місяців 2023 року становила 25.7 млрд грн.

Згідно операційного звіту Veon Holding – материнської компанії Київстар, основними власниками якої є підсанкційний в Україні бізнесмен Міхаіл Фрідман та його парнери, - в третьому кварталі 2023 року загальна кількість абонентів компанії є стабільною відносно попередніх звітних періодів та складає 24.1 млн осіб.

Виручка Київстар в звітному кварталі зросла у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на 14% та становила 8.7 млрд грн. Загалом за перші дев'ять місяців 2023 року виторг Київстар становив 25.7 млрд грн, що на 12% більше, ніж рік тому.

EBITDA (операційний прибуток до амортизації) компанії за січень-вересень зросла у порівнянні з минулорічною на 12.5% до 15.5 млрд грн (причому в третьому кварталі EBITDA зросла відразу на 26%).

Цікаво, що прибутковість роботи Київстару в Україні є вищою у порівнянні з іншими країнами, які займають відносно вагому частку в загальному бізнесі групи Veon (Пакістан, Казахстан, Бангладеш та Узбекістан).

EBITDA маржа Київстару за перші дев’ять місяців поточного року становить 60% у порівнянні з 55% маржі в Казахстані та менше 50% в інших країнах, в яких представлена група Фрідмана та партнерів.

Інвестиції в розвиток бізнесу в Україні протягом 2023 року на звітну дату становили 3.4 млрд грн.

Оскільки Київстар не може платити дивіденди своїм акціонерам, ми очікуємо на значне зростання суми грошових коштів в балансі компанії. Станом на 31.12.22 вона становила більше 4 млрд грн, на кінець 2023 року вона може становити 12-15 млрд грн.

Нагадаємо, що незважаючи на повномасштабне російське вторгнення, в 2022 році Київстар наростив свій виторг у порівнянні з попереднім роком на 8.2% до 31 млрд грн (в доларовому еквіваленті виторг знизився на 8%).

9 жовтня власник Київстару – компанія Veon – оголосила про завершення угоди щодо продажу російської частини холдингу – компанії VimpelCom – топ-менеджменту цієї юридичної особи. Veon зазначає, що угода не передбачає жодного права на зворотній викуп, тож означає повний вихід холдингу з російської федерації.

Огляди компаній: