В 2022 році Нібулон скоротив виторг майже на дві третини

6 квітня 2023

В 2022 році розмір чистого доходу СП Нібулон знизився до 15.2 млрд грн, при цьому чистий збиток компанії склав близько 10 млрд грн.

Нібулон найбільше серед зерноторгових компаній-експортерів постраждав внаслідок повномасштабної російської агресії.

Окрім загибелі засновника та власника компанії Олексія Вадатурського вся бізнес-модель компанії водночас була зруйнована.

Основна причина – зупинка судоходства по Дніпру та блокування Миколаївського порту. При цьому, якщо інші великі експортери, які працювали в Миколаєві – такі компанії як Cofco та Bunge – мають великий запас міцності через те, що належать до великих міжнародних груп, з Нібулоном ситуація інша.

Основна проблема – велике кредитне навантаження. Згідно даних офіційної звітності Нібулону (українська юридична особа) за 2021 рік, його кредитний портфель складав 12.3 млрд грн (близько $450 млн за курсом на 31.12.21), при тому, що весь цей кредитний портфель був номінований в доларах США.

Сума товарних запасів за справедливою вартістю станом на кінець 2021 року складала близько 9 млд грн. Вартісь зерна залежить від валютного курсу, але вона значно знизилась в 2022 році через блокування українських портів.

В 2022 році загальний експорт зернових Нібулоном склав 1.8 млн тон, що на 68% менше, ніж в попередньому році. У відповідності до цього виручка компанії в звітному році (за даними Opendatabot) знизилась на 63% та склала 15.2 млрд грн (в доларовому еквіваленті зниження було ще більшим).

Нібулон виручка, виторг 2022

При цьому більше половини експорту Нібулону відбувається через порти Дунаю, де, за нашими оцінками, прибутковість експорту є нижчою у порівнянні з прибутковістю експорту через чорноморські порти в рамках зернового коридору.

Незважаючи на це, за рахунок загального збільшення прибутковості операцій з експорту зернових з України в сезоні 2022/23 у порівнянні з попередніми роками, зросла і прибутковість операцій Нібулона – валовий прибуток в 2022 році склав 1.1 млрд грн (у порівнянні з 1.5 млрд грн в 2021 році при значно меншому обсязі експорту). В переводі на тонну експортованої продукції маржа приблизно склала 600 грн на 1т.

З іншого боку в 2022 році Нібулон списав основні засоби на 2 млрд грн, частково відбулося і знецінення запасів, а за рахунок переоцінки кредитного портфелю через девальвацію гривні збиток склав близько 4 млрд грн.

Таким чином, сума чистого збитку Нібулону в 2022 році, з врахуванням всіх списань, перевищила 10 млрд грн.

Операційний грошовий компанії склав 1.5 млрд і був направлений частково на погашення відсотків за кредитами, частково – на інвестиційну діяльність (близько 500 млн грн, за нашими оцінками, це значною мірою пов’язано з будівництвом річкового терміналу в Ізмаїлі).

Значних погашень кредитів в 2022 році не було, тож станом на кінець року загальна сума кредитного портфелю Нібулона склала близько 16 млрд грн. При цьому балансова вартість товарів на 31.12.22 склала (з врахуванням знецінення товарів) 5.5 млрд грн.

Звичайно, залишається питання – чи відображає балансова вартість реальну вартість товару, але навіть якщо припустити, що реальна вартість вище балансової на 50%, виходить, що кредитний портфель є покритим товаром не більше ніж на 60%.

Таким чином, враховуючи, що протягом першого кварталу 2023 року значних змін в операційній діяльності не було (компанія експортує близько 150 тис. тон зерна на місяць, більша частина – через Ізмаільський річковий термінал), можна зробити висновок, що загальна ситуація для Нібулону залишається дуже скрутною, компанії та її кредиторам залишається сподіватись на якнайшвидше відновлення судоходства на Дніпрі, а також розблокування Миколаївського порту.

Огляди компаній: