В березні українські компанії експортували більше 0.5 млн тон соняшникової олії

3 квітня 2023

Експорт соняшникової олії в березні був найбільшим з початку повномасштабного вторгнення, всього з початку сезону 2022/23 Україна експортувала 3.2 млн тон олії.

Згідно попередніх даних Мінагрополітики в березні українські компанії експортували 524 тис. тон соняшникової олії, що на 29% (118 тис. тон) перевищило показник попереднього місяця. Це також один з найвищий показник місячного експорту соняшникової олії з початку повномасштабного вторгнення рф.

Всього з початку сезону (вересень 2022 року) Україна експортувала майже 3.2 млн тон олії, що майже відповідає показнику попереднього сезону.

Експорт соняшникової олії з України березень 2023

За нашими попередніми оцінками, в поточному сезоні загалом український експорт соняшникової олії складе приблизно 4.5 млн тон (для порівняння, оцінка USDA – 4 млн тон). Для досягнення цього показника протягом наступних п’яти місяців (квітня – серпня 2023 року) експорт повинн скласти близько 1.3 млн тон.

Ми очікуємо, що в наступні місяці експорт олії у порівнянні з березнем знижуватиметься, але буде достатнім для досягнення цільової позначки в 4.5 млн тон за сезон.

Щодо соняшнику, то, на відміну від наших очікувань минулого місяця, його експорт в березні збільшився у порівнянні з лютим на 34 тис. тон та склав 199 тис. тон. Однією з причин збільшення, на нашу думку, була невизначеність з продовженням угоди про зерновий коридор, яка формально закінчувалась в середині березня, можлива інша причина – недостатня конкуренція серед переробників, що позитивно впливала на маржу переробки, але також робила експорт соняшнику прибутковим, незважаючи на наявні адміністративні обмеження.

З початку сезону загальний експорт соняшнику з України склав близько 1.8 млн тон (наші попередні очікування щодо загального показнику експорту за сезон 2022/23 – від 2 до 2.5 млн тон, оцінка USDA – 2.65 млн тон).

Таким чином, в олійному еквіваленті 80% соняшнику в Україні перероблюється та експортується як олія та шрот, 20% - прямий експорт соняшнику.

Огляди компаній: