В липні український експорт соняшникової олії знову досяг позначки 500 тис. тон

1 серпня 2023

Всього з початку сезону 2022/23 Україна експортувала майже 5.2 млн тон соняшникової олії, що значно перевищує попередні оцінки.

Згідно попередніх даних митної статистики український експорт соняшникової олії в липні склав більше ніж 500 тис. тон, що значно перевищило наші попередні очікування, які базувались на припущенні щодо суттєвого скорочення запасів соняшнику в Україні.

Більше того, експорт соняшникової олії в липні перевищив показник попередніх двох місяців – в червні Україна експортувала 476 тис. тон, в травні – 453 тис. тон.

Експорт соняшникової олії з України липень 2023

Найбільшими країнами-імпортерами української соняшникової олії в звітному місяці були Румунія (близько чверті від загального обсягу) та Індія.

Всього з початку сезону 2022/23 український експорт соняшникової олії становив майже 5.2 млн тон (за аналогічний період минулого сезону – 4.1 млн тон).

Український експорт соняшникової олії в поточному сезоні вже перевищив наші очікування минулого місяця (5 млн тон). Для порівняння – ще в лютому-березні ми очікували, що загальний експорт олії в поточному сезоні становитиме 4.5 млн тон, тодішня оцінка USDA – 3,9 млн тон).

Нагадємо, що згідно фінальних офіційних даних, оприлюдненних Укрстатом, загальний врожай соняшнику в Україні в 2022 році становив 11.3 млн тон, у порівнянні з попередніми оцінками в 10.4 млн тон. Ця недооцінка врожаю в попередніх даних була однією з основних причин недооцінки експорту в лютому-березні.

Наш нещодавній огляд ринку соняшнику та соняшникової олії України є доступним за посиланням.

Огляди компаній: