В лютому експорт сої з України склав 327 тис. т

2 березня 2023

В лютому 2023 року український експорт сої дещо зменшився у порівнянні з рекордним показником минулого місяця (406 тис. т) та склав 327 тис. т.

Незважаючи на зменшення у порівнянні з січнем, відзначимо, що експорт сої залишається активним – за шість місяців нового сезону з вересня по лютий Україна експортувала майже 2 млн т (з яких близько 0.5 млн т – врожай 2021 року, решта – новий врожай 2022 року).

Якщо порівнювати експортні показники січня і лютого з минулим роком, то і тут динаміка позитивна – в січні 2022 року Україна експортувала лише 136 тис. т сої, в лютому – 153 тис. т.

Помісячна динаміка українського експорту сої протягом двох останніх сезонів наведена на наступному графіку:

Експорт сої з України лютий 2023

Основні причини збільшення українського експорту - збільшення загального врожаю сої в 2022 році до 3.7 млн т (що є найвищим показником, починаючи з 2017 року), а також великі залишки сої врожаю 2021 року.

Цікаво, що частка сої, яка експортується через глибоководні порти в замках угоди про «зерновий коридор» протягом декількох останніх місяців не перевищує 50% - досить багато сої експортується на нові напрямки – через Румунію та Польщу.

За рахунок вищої вартості 1т сої у порівнянні з зерновими культурами – частка логістичних витрат на 1т сої нижчя, ніж для зернових – тієї ж кукурудзи чи пшениці, тому експорт сої на нові напрямки є більш цікавим у порівнянні з зерновими культурами.

Нагадаємо, що структура експортерів сої значно відрізняється від експортерів зернових, серед переліку найбільших експортерів присутні великі українські агрохолдинги – Агропросперіс та Salic, а серед великих міжнародних трейдерів можна виділити лише АДМ.

Враховуючи, що на даний момент експорт сої є більш активним, ніж ми раніше очікували, ми збільшуєио наші оцінки експортного потенціалу сої врожаю 2022 року з 2 млн т до 2.2-2.3 млн т. Таким чином, враховуючи залишки сої врожаю 2021 року, за нашими очікуваннями в сезоні 2022/23 Україна експортує більше 2.5 млн т сої, ще близько 1.5-1.6 млн т буде перероблено (оцінку знижено на 0.1 млн т).

Поки експорт соєвої олії залишається досить стабільним – в лютому він склав 25 тис. т, що відповідає показнику минулого місяця. Враховуючи показники експорту сої, її пропозиція для переробки скорочується, що є негативним фактором для переробників на найближчі декілька місяців – ми очікуємо, що прибутковість переробки буде продовжувати скорочуватись.

Найбільшими переробниками сої в Україні залишаються Астарта та МХП.

Огляди компаній: