В липні Україна суттєво скоротила експорт сої

6 серпня 2023

В липні експорт української сої становив 77 тис. тон, що суттєво менше, ніж в червні (214 тис. тон).

Всього з початку сезону Україна експортувала більше ніж 3 млн тон сої, у порівнянні з минулорічним показником в 1.2 млн тон.

Помісячна динаміка експорту наведена на графіку нижче:

Експорт сої з України липень 2023

Основним покупцем української сої в поточному сезоні стала Туреччина, на яку припадає більше третини всього українського експорту. В липні ж близько половини української сої було експортовано до Єгипту.

Також зазначимо, що експорт соєвої олії в липні також скоротився у порівнянні з червнем (-8 тис. тон) становив 22 тис. тон. Всього з початку сезону Україна експортувала 265 тис. тон соєвої олії, що еквівалентно 1.4 млн тон сої. За нашими оцінками, переробка сої в поточному сезоні становитиме близько 1.4-1.5 млн тон (в двох попередніх сезонах – 1.3 млн тон).

В 2022 році наібйльшими переробниками сої в Україні були МХП, Астарта та група АТК. Саме ці компанії були і найбільшими експортерами соєвої олії в сезоні 2022/23.

Серед найбільших експортерів соєвого шроту (з початку поточного сезону його експорт становив близько 520 тис. тон), окрім віищеназваних компаній, фігурують група Королівський Смак (Віктор і Ко), Протеїн-Інвест (переробне підприємство, що належить власникам групи Nemiroff), а також Фалькон-Агро (Протеїн Продакшн).

З нашим нещодавнім оглядом українського ринку сої та продуктів її переробки можна ознайомитись за посиланням.

Огляди компаній: