В сезоні 2022/23 Україна експортувала 3.1 млн тон сої

7 серпня 2023

В серпні 2023 року експорт української сої становив лише 34 тис. тон.

В липні-серпні експорт української сої значно скоротився у порівнянні з попередніми місяцями, що було викликано значним скороченням запасів сої в Україні внаслідок активного експорту та переробки протягом сезону.

Всього за маркетинговий рік 2022/23 Україна експортувала 3.1 млн тон сої, у порівнянні з 1.4 млн тон в попередньому сезоні.

За нашими оцінками, переробка сої в маркетинговому році переробка сої становила близько 1.4-1.5 млн тон сої, залишки на кінець сезону -не більші за 200 тис. тон.

Помісячна динаміка експорту наведена на графіку нижче:

Експорт сої з України серпень 2023

Основним покупцем української сої в сезоні, що закінчився, стала Туреччина, на яку припадає більше третини всього українського експорту. В основному соя експотувалась через альтернативні логістичні маршрути – Дунайські порти та залізницею через західні кордони.

Через глибоководні українські порти в рамках зернового коридору було експортовано лише третини сої.

Експорт соєвої олії в серпні також значно скоротився у порівнянні з попередніми місяцями, становивши лише 12 тис. тон. Всього за сезон 2022/23 Україна експортувала приблизно 277 тис. тон соєвої олії, що еквівалентно 1.4-1.5 млн тон сої.

В 2022 році найбільшими переробниками сої в Україні були МХП, Астарта та група АТК. Саме ці компанії були і найбільшими експортерами соєвої олії в сезоні 2022/23.

З нашим нещодавнім оглядом українського ринку сої та продуктів її переробки можна ознайомитись за посиланням.

Огляди компаній: