В травні Україна експортувала 3.4 млн тон зернових

31 травня 2023

Всього з початку сезону український експорт зернових становив більше 45 млн тон, що на 3% поступається показникові попереднього сезону.

Експорт зернових з України травень 2023

З наближенням закінчення поточного сезону (наприкінці червня) та через проблеми з функціонуванням зернового коридору з українських портів, експорт зернових з України продовжує скорочуватись.

Згідно попередніх даних Мінагрополітики обсяг українського експорту зерна в травні 2023 року становив 3.4 млн тон, що на 0.5 млн тон менше показнику квітня.

Всього з початку поточного сезону в липні 2022 року Україна експортувала 45 млн тон зернових, що на 3% менше, ніж у відповідному періоді попереднього сезону (навесні з кожним наступним місяцем відставання від минулого сезону скорочується через ефект низької бази – в березні минулого року експорт було фактично зупинено, в квітні-травні його поступове відновлення лише розпочалося).

З початку сезону пшениці експортували 15.5 млн тон (-17% до попереднього сезону), кукурудзи – 26.9 млн тон (+21% за рахунок експорту значних залишків рекордного врожаю 2021 року), ячменю – 2.6 млн тон (-54%).

За нашими оцінками, залишки української пшениці для експорту на даний момент складають лише близько 1.5 млн тон, кукурудзи – 5 млн тон.

Загальна статистика українського експорту зерна за останні роки доступна за посиланням

Огляди компаній: