В липні Україна експортувала 2.3 млн тон зернових

1 серпня 2023

В першому місяці нового сезону український експорт пшениці становив 822 тис. тон, кукурудзи – 1.15 млн тон, ячменю – майже 300 тис. тон.

Експорт зернових з України липень 2023

Згідно попередніх даних Мінагрополітики український експорт зернових в липні 2023 року становив 2.27 млн тон, що на третину більше ніж в липні 2022 року.

Нагадаємо, що в червні поточного року Україна експортувала 3.7 млн тон, тож у порівнянні з попереднім місяцем експорт зменшився на 27% (1 млн тон).

Зазначимо, що в середині звітного місяця закінчилась угода про зерновий коридор з українських глибоководних портів, що негативно вплинуло на показник експорту, але, по-перше, протягом останніх тижніх угода працювала дуже погано, по-друге, залишки зернових в Україні станом на середину липня досягли мінімалього значення за останні два роки (в той же час рік тому вони були на рекордному як для липня рівні).

Таким чином, з точки зору загальної кількості експорту, можна очікувати, що в разі, якщо українські чорноморські порти будуть залишатись заблокованими, експорт зернових буде становити до 3 млн тон на місяць, що є відносно нормальним показником, оскільки це дозволить за сезон експортувати більше 30 млн тон зернових.

Щодо наших поточних оцінок потенційного українського експорту зернових в новому сезоні, експорт кукурудзи може скласти близько 20 млн тон, пшениці – 11-12 млн тон.

Нагадаємо, що в сезоні 2022/23 Україна експортувала 49 млн тон зернових, що на 1 млн тон більше, ніж в попередньому сезоні та майже на 5 млн тон більше, ніж в сезоні 2020/21.

Огляди компаній: