З початку нового сезону Україна експортувала 4.6 млн тон зернових

3 вересня 2023

Український експорт зернових в серпні становив 2.3 млн тон, що майже не відрізняється від показнику попереднього місяця.

Експорт зернових з України серпень 2023

Згідно попередніх даних Мінагрополітики, в серпні Україна експортувала 2.3 млн тон зернових, з яких 1.2 млн тон пшениці, 900 тис. тон кукурудзи та 200 тис. тон ячменя.

Експорт в серпні майже не відрізнявся від показнику попереднього місяця, але у порівнянні з показником серпня 2022 року зменшився майже на 300 тис. тон. Нагадаємо, що саме в серпні минулого року було відкрито зернові коридори з українських глибоководних портів, які припинили своє функціонування в липні поточного року.

Також варто зазначити про те, що в поточному році на початку нового сезону залишки минулорічного врожаю є значно меншими у порівнянні з минулорічними, тож українські фермери не поспішають реалізовувати зерно нового врожаю за поточними відносно низькими цінами, сподіваючись на відновлення роботи українських глибоководних портів та відповідного зростання внутрішніх закупівельних цін на зерно.

Серед іншого, відзначимо повільні темпи експорту ячменя, який зазвичай є першою зерновою культурою, яку активно починають експортувати з України на початку кожного нового сезону.

Нагадаємо, що загальний врожай пшениці в Україні в 2023 році становив більше 22 млн тон, ячменя – майже 6 млн тон.

Огляди компаній: