Україна прориває морську блокаду

22 вересня 2023

Після зупинки роботу зернового коридору вже декілька суден вийшли з українських портів, на вхід - п'ять нових.

Український зерновий коридор формально закінчив працювати в липні поточного року, після чого близько двох місяців жодне нове судно не заходило в українські глибоководні порти.

Починаючи з середини серпня ситуація почала поступово змінюватись. Перше судно - контейнеровоз Joseph Schulte - вийшло з порту Одеси 16 серпня. Це було одне з суден, заблокованих в українських портах з 24 лютого 2022, коли розпочалось повномастабне російське вторгнення в Україну.

З цієї дати та до середини вересня, новим "тимчасовим маршрутом" скористалось ще чотири судна, заблоковані з 24 лютого, на борту яких була агро- та металопродукція.

16 вересня стало відомо про те, в порт Чорноморська зайшли під завантаження перші припинення роботи зернового коридору два судна - Resilient Africa та Aroyat. Перше з них завантажилось пшеницею та вийшло 19 вересня, друге - 22 вересня. В той же день Олександр Кубраков повідомив, що ще три судна прямують під завантаження в українські глибоководні порти. Після завантаження 127 тис. тон української агропродукції та залізної руди, судна вирушать в порти Китаю, Єгипту та Іспанії.

Таким чином, можна зробити висновок, що Україна вже прорвала морську блокаду, але поки незрозуміло, чи буде російська відповідь та ці дії, та якою вона буде.

Огляди компаній: