В листопаді 2023 року Україна дещо знизила виплавку сталі

10 грудня 2023

Обсяг виробництва чавуну в звітному місяці становив 541 тис. тон, сталі - 546 тис. тон.

Згідно попередньої інформації асоціації Укрметалургпром, в листопаді українські металурги виплавили 546 тис. тон сталі, що хоча формально і є найнижчим показником, починаючи з червня поточного року, різниця з попередніми місяцями не така велика – в жовтні було виплавлено 571 тис. тон, вересні – 558 тис. тон.

В листопаді 2022 року було виплавлено лише 313 тис. тон сталі (рік тому на роботу індустрії почали суттєво впливати російські обстріли української енергетичної інфраструктури).

Виробництво чавуну в звітному місяці становило 541 тис. тон у порівнянні з 511 тис. тон в жовтні.

Всього за перші десять місяців 2023 року українські металурги виплавили 5.4 млн тон чавуну (-11% до минулорічного показнику, за рахунок високого рівня виробництва до повномасштабного вторгнення – в січні та лютому 2022 року), та 5.707 млн тон сталі (-7%).

Виплавка сталі в Україні листопад 2023

За нашими очікуваннями, якщо не буде значних проблем з блекаутами внаслідок російських ракетних атак по енергетичній системі України в грудні, загальна виплавка сталі в поточному році може перевищити минулорічний показник (6.27 млн тон).

Через повномасштабне російське вторгнення Україна на даний момент втратила металургійні комбінати в Маріуполі (40% виробництва сталі в Україні в 2021 році), а через блокаду експорту через українські чорноморські порти, інші великі українські комбінати працюють не на повну потужність.

Каметсталь, що належить до групи Метінвест, - на 60-65% потужності, Запоріжсталь – приблизно на 50%, а найбільший український металургійний комбінат – Арселор Міттал Кривий Ріг – не більше ніж на 20-25% потужності.

З відкриттям експорту через глибоководні українські порти (і в разі подільшої роботи «тимчасового коридору»), можна очікувати на зростання експорту та виробництва продукції з чорних металів.

Перелік найбільших українських виробників сталі за перше півріччя 2023 року наведено за посиланням.

Огляди компаній: