В липні Україна експортувала яєць та яєчних продуктів на $8 млн

8 серпня 2023

За перші сім місяців 2023 року український експорт яєць в шкарлупі в натуральному виразі вже перевищив показник за весь 2022 рік.

Згідно даних митної статистики України в липні український експорт яєць в шкарлупі знизився у порівнянні з показником червня (5 тис. тон) та становив 4.3 тис. тон загальною вартістю $4.6 млн ($5.8 млн в червні). Відзначимо і зниження середньої ціни експорту у порівнянні з попереднім місяцем.

Загалом протягом січня-липня 2023 року українські компанії експортували 30 тис. тон яєць в шкарлупі загальною вартістю майже $40 млн та 4.9 тис. тон яєчних продуктів на $20.7 млн.

Для порівняння, за весь 2022 рік Україна експортувала 27 тис. тон яєць в шкарлупі на $42 млн та 5.1 тис. тон яєчних продуктів на $23 млн. Експорт яєць в шкарлупі в тоннах за перші сім місяців 2023 року вже перевищив показник всього 2022 року, але до показників 2017-2020 років все ще досить далеко.

Експорт яєць з України 2017 - 2022

Зі зростанням виробництва яєць українськими домогосподарствами (що традиційно відбувається навесні та влітку), українські промислові виробники намагаються збільшити експорт, намагаючись таким чином підтримати ціни на внутрішньому ринку.

При цьому вже на початку серпня відбулось значне зниження роздрібних цін на яйця в Україні – подекуди зниження сягнуло 20%.

На наш погляд, дане зниження є короткостроковим, оскільки сезонне зростання цін на яйця в Україні очікується вже восени. Враховуючи закриття зернового коридору для експорту української агропродукції, внутрішні ціни на зернові та олійні в Україні залишаються відносно низькими, що повинно сприяти додатковій прибутковості виробників м'яса та яєць.

Ми продовжуємо очікувати, що 2023 рік може стати найуспішнішим роком для промислових виробників яєць за останнє десятиліття.

Наш аналіз фінансового звіту одного з найбільших українських виробників яєць та яєчних продуктів - компанії Овостар - наведено за посиланням.

Огляди компаній: