Українські аграрії закінчили збирання ранніх зернових

3 вересня 2023

В 2023 році в Україні зібрано більше 22 млн тон пшениці, майже 6 млн тон ячменю та 4 млн тон ріпаку.

Згідно даних Міністерства аграрної політики, станом на 31 серпня в Україні обмолочено вже більше 100% від очікуваної площі до збирання озимої пшениці (що означає фактичні площі були більшими, ніж планові), обмолочено 4.688 млн га, зібрано 22.142 млн тон пшениці з середньою врожайністю 4.72 т/га.

Врожай пшениці поточного року перевищує показник минулого року на 2 млн тон (в минулому році площа до збирання становила майже 5 млн га, середня врожайність – 4.05 т/га).

Показник врожайності в поточному сезоні є найвищим за всю попередню історію України (попередній рекорд було встановлено в 2021 році – 4.59 т/га), великою мірою за рахунок окупації рф регіонів, врожайність пшениці в яких історично була нижчою за середню.

Але незважаючи на це, показник врожайності в деяких регіонах країни був близьким до рекордного (про що свідчать дані багатьох українських агро-холдингів, дані щодо врожайності яких було наведено в нашому телеграм-каналі).

Історична динаміка загального врожаю та врожайності пшениці в Україні наведено на наступному графіку:

Загальний врожай та врожайність пшениці в Україні

Динаміку врожайності за регіонами наведено в нашому попередньому огляді.

Щодо ячменю, то станом на кінець серпня обмолочено 1.5 млн га, намолочено 5.8 млн тон з середньою врожайністю 3.88 т/га.

Також українські аграрії в 2023 році зібрали рекордний врожай ріпаку. З 1.4 млн га зібрано 4 млн тон цієї культури з врожайністю 2.87 т/га. Врожайність майже не відрізняється від показнику попереднього року (2.89 т/га), і трохи поступається рекордному показнику 2021 року – 2.95 т/га.

Історичні дані щодо врожайності та загального врожаю ріпаку в Україні протягом останніх років наведено на наступному графіку:

Загальний врожай та врожайність ріпаку в Україні

Всю статистику вирощування основних зернових та олійних культур в Україні за останні два десятиріччя наведено за посиланням.

Огляди компаній: