Астарта залучає нове фінансування на $60 млн

29 грудня 2023

Астарта та державний Ощадбанк підписали нову кредитну угоду на $60 млн для фінансування інвестиційного проекту з глибокої переробки сої.

Один з найбільших українських виробників цукру та молока, а також переробників сої – компанія Астарта - підписала угоду з Ощадбанком щодо надання інвестиційного кредиту на $60 млн для фінансування проекту з глибокої переробки сої та виробництва соєвого протеїну.

Термін кредитної угоди - сім років, очікується, що загальна потужність виробництва становитиме 100 тис. тон соєвого концентрату на рік.

Даний проект розглядався менеджментом Астарти ще в 2021 році, але через повномасштабне російське вторгнення його реалізацію було відкладено.

На нашу думку, компанія цілком може дозволити собі інвестиції в нові проекти, оскільки якість її балансу залишається близькою до відмінної.

Астарта EBITDA грошовий потік третій квартал 2023

Загальний борг Астарти (не враховуючи зобов’язання з оренди землі) станом на 30 вересня 2023 року – 51 млн євро, при сумі грошових коштів – 27 млн євро та товарних запасах балансовою вартістю в 223 млн євро (додатково 92 млн євро становлять поточні біологічні активи – в першу чергу незібраний на звітну дату врожай цукрових буряків та кукурудзи).

Компанія фінансує свою діяльність в основному власними коштами, балансова вартість власного капіталу на 30 вересня становила 539 млн євро, поточна (на 28 грудня) капіталізація холдингу - $183 млн.

За січень-вересень EBITDA Астарти становила 117 млн євро (з врахуванням виплат по оренді – 90 млн євро), чистий прибуток – 56 млн євро. Незважаючи на всі обставини, Астарта залишається прибутковою та демонструє непогані показники.

Огляди компаній: