Zara планує відкрити 50 магазинів в Україні

2 березня 2024

Компанія Inditex готується знову відкрити свої магазини в Україні - в квітні буде відкрито перші двадцять.

Іспанський рітейлер Inditex Group планує розпочати поступове відновлення своєї діяльності в Україні після дворічної перерви, пов'язанної з повномасштабним російським вторгненням в Україну.

До початку вторгнення в країні працювало 65 магазини під брендами Zara, Stradivarius, Pull & Bear, Massimo Dutti та Bershka. Ці магазини були важливими якірними орендарями торгівельних центрів, після початку вторгнення група продовжувала сплачувати оренду за частину приміщень, але з ТРЦ втрачали з точки зору трафіку споживачів.

Планується, що в квітні буде відкрито близко 20 магазинів мережі, після чого їх кількість повинна поступово зрости до 50.

До вторгення, фінансові результати роботи групи в Україні були досить непоганими. Особливо відзначимо 2021 рік, коли виторг української операційної компанії групи – Індітекс Україна – суттєво зріс у порівнянні з попереднім роком (2 млрд грн) і становив майже 3.2 млрд грн.

Індітекс Україна виторг, прибуток 2022

В 2022 році виторг компанії за перші два місяці роботи становив 893 млн грн, операційний збиток за рік – 464 млн грн. Додатковий збиток (відображений в звітності як Інші витрати) – 334 млн грн. В результаті, загальний збиток Індітекс Україна за 2022 рік склав 681 млн грн.

За нашими очікуванням збиток компанії в 2023 році становитиме не менше ніж 300-400 млн грн.

Відзначимо також, що після початку вторгнення росії в Україну група вийшла з ринку рф і закрила всі свої 240 магазинів.

Огляди компаній: