Метінвест стабілізує металургійне виробництво, випуск руди зростає

19 лютого 2024

Група Метінвест оприлюднила операційний звіт за четвертий квартал 2023 року.

Згідно даних звіту виплавка сталі групою протягом кварталу склала 494 тис. тон, що майже не відрізняється від середнього показнику з початку 2023 року.

В результатах група відображає лише виробництво на Каметсталі, в той час як виплавка на Запоріжсталі (частка Метінвесту – 50%) в загальні дані не включена.

Протягом звітного кварталу Запоріжсталь виплавила 722 тис тон сталі – на рівні попереднього кварталу.

У порівнянні з показником четвертого кварталу 2022 року виплавка сталі на обох підприємствах зросла досить суттєво - на Каметсталі в два рази, на Запоріжсталі - в два з половиною.

На виробничі показники як Каметсталі, так і Запоріжсталі в четвертому кварталі 2022 року та першому кварталі 2023 року суттєво впливали відключення електроенергії, викликані російськими обстрілами української енергетичної інфраструктури.

Каметсталь Запоріжсталь виплавка сталі 4 квартал 2023

Всього за 2023 рік виробництво сталі на Каметсталі збільшилось у порівнянні з попереднім роком на 30% (до 2 млн тон), в той же час, як виплавка на Метінвесті загалом, за рахунок виробничих показників маріупольських комбінатів в січні-лютому 2022 року, зменшилась на 31%. Запоріжсталь в 2023 році збільшила виплавку на 65% до 2.5 млн тон.

Виробництво залізорудного концентрату Метінвестом збільшилось у звітному кварталі у порівнянні з попереднім на 29% та становило 3.6 млн тон. Основна причина – відновлення експорту руди через глибоководні порти України, що дозволило групі поступово збільшувати обсяги відвантажень на експортні ринки.

Ми очікуємо, що в разі продовження роботи тимчасового експортного коридору з українських портів, обсяги виробництва та експорту руди групою будуть і далі зростати.

Метінвест виробництво залізної руди 4 квартал 2023

Загалом за 2023 рік виробництво залізної руди Метіенвестом становило 11.1 млн тон у порівнянні з 10.7 млн тон в 2022 році.

Випуск вугільного концентрату протягом четвертого кварталу 2023 року склав 1.137 млн тон, що на 11% менше, ніж в попередньому. Це другий поспіль квартал, в якому фіксується зниження виробництво – за рахунок зменшення випуску на українському Покровськвугіллі.

Ризики для подальшого виробництва вугілля очевидні – добувні підприємства групи знаходяться в основному на території Донецької області, відносно недалеко від зони бойових дій.

Загалом за 2023 рік Метінвест виробив 5.5 млн тон вугілля, на 10% більше 2022 року.

Виробництво коксу у звітному році склало 1.2 млн тон (-25% у порівнянні з попереднім роком, в першу чергу, за рахунок втрати Авдіівського КХЗ та Азовсталі).

Огляди компаній: