Метінвест - операційний звіт за перший квартал 2024 року

19 травня 2024

Аналізуємо черговий операційний звіт Метінвесту - на фоні значного збільшення експорту виробництво залізної руди суттєво зростає.

Згідно даних звіту виплавка сталі групою протягом кварталу склала 469 тис. тон, що на 5% менше, ніж в попередньому кварталі та на 4% менше, ніж в першому кварталі 2023 року (причина - ремонтні роботи на одній з доменних печей в березні).

Як зазвичай, в результатах група відображає лише виробництво на Каметсталі, в той час як виплавка на Запоріжсталі (частка Метінвесту – 50%) в загальні дані не включена.

Протягом звітного кварталу Запоріжсталь виплавила 730 тис тон сталі – на рівні попереднього кварталу та на 86% більше, ніж в першому кварталі 2023 року.

Каметсталь Запоріжсталь виплавка сталі 1 квартал 2024

Нагадаємо, що за 2023 рік виробництво сталі на Каметсталі збільшилось у порівнянні з попереднім роком на 30% (до 2 млн тон), в той же час, як виплавка на Метінвесті загалом, за рахунок виробничих показників маріупольських комбінатів в січні-лютому 2022 року, зменшилась на 31%.

Запоріжсталь в 2023 році збільшила виплавку на 65% до 2.5 млн тон.

Виробництво залізорудного концентрату Метінвестом збільшилось у звітному кварталі у порівнянні з попереднім на 36% (відносно першого кварталу 2023 року - більше ніж вдвічі) та становило 4.9 млн тон. Основна причина – відновлення експорту руди через глибоководні порти України, що дозволило групі поступово збільшувати обсяги відвантажень на експортні ринки.

Для порівняння, в першому кварталі 2022 року, група виробила 6.1 млн тон залізорудного концентрату.

Метінвест виробництво залізної руди 1 квартал 2024

Випуск вугільного концентрату протягом першого кварталу 2024 року склав 1.1 млн тон, на 4% менше, ніж в попередньому. Це третій поспіль квартал, в якому фіксується зниження виробництво – за рахунок зменшення випуску на українському Покровськвугіллі.

Ризики для подальшого виробництва вугілля очевидні – добувні підприємства групи знаходяться в основному на території Донецької області, відносно недалеко від зони бойових дій.

Виробництво коксу у звітному році склало 283 тис. тон (-3% у порівнянні з попереднім кварталом).

Огляди компаній: