В травні обсяг експорту соняшникової олії був вищим за очікування

1 червня 2023

Український експорт соняшникової олії в травні знизився у порівнянні з рекордним показником квітня, але залишається активним.

Згідно попередніх даних український експорт соняшникової олії в тавні склав 453 тис. тон, що на 91 тис. тон поступається рекордному за останній рік показнику попереднього місяця.

Найбільшою країною-імпортером української соняшникової олії в звітному місяці залишається Туреччина.

Всього з початку сезону 2022/23 український експорт соняшникової олії становив 4.2 млн тон (за аналогічний період минулого сезону – 3.6 млн тон).

Експорт соняшникової олії з України травень 2023

Незважаючи на перепони з роботою зернового коридору та інші проблеми, експорт олії залишається дуже активним, і, фактично, перевищує наші попередні очікування.

Нагадаємо, що за нашими попередніми оцінками загальний експорт соняшникової олії з України в сезоні 2022/23 був оцінений в 4.5 млн тон. Наразі виглядає, що оцінку можна підвищувати до 4.7-4.8 тон (до закінчення сезону залишається три місяці, тож це 150-200 тис. тон в середньому за один місяць протягом червня-серпня).

Експорт соняшнику в травні був відносно незначним і становив 46 тис. тон (у порівнянні з 39 тис. тон в квітні та 200 тис. тон в березні).

Скорочення експорту соняшнику означає і зниження прибутковості переробників (починаючи з другого кварталу поточного року).

Загалом з початку сезону Україна експортувала 1.9 тис. тон соняшнику (наші попередні очікування щодо загального експорту соняшнику за сезон – 2 млн тон).

Наш нещодавній огляд ринку соняшнику та соняшникової олії України є доступним за посиланням.

Огляди компаній: