Україна ввела заборону на експорт цукру до вересня

31 травня 2023

Заборона Кабміну стала відповіддю на рекордні обсяги експорту українського цукру протягом останніх місяців.

За рахунок сприятливої кон’юнктури глобального ринку цукру, на якому протягом останнього періоду часу відбувалось значне зростання цін, а також через скасування мит на імпорт українського цукру зі сторони країн ЄС, український експорт цукру в поточному сезоні був на рівні, близькому до рекордних показників.

З початку сезону (жовтень 2022 року) та до кінця травня Україна експортувала близько 380 тис. тон цукру.

Враховуючи значні перехідні залишки з минулого сезону, виробництво цукру в поточному сезоні на рівні 1.3 млн тон, а також очікуване споживання цукру в країні близько 1 млн тон, за нашими очікуваннями експорт цукру з України в поточному сезоні, за нашими оцінками, повинен був скласти близько 400 тис. тон.

Враховуючи, що вже наразі експорт майже досягнув цієї позначки, рішення Кабінету міністрів є намаганням не допустити значного скорочення залишків цукру в Україні та стримати зростання внутрішніх цін, яке очікувалось внаслідок значного експорту.

Заборона експорту цукру буде діяти з початку червня по 15 вересня 2023 року.

В новому сезоні українські аграрії значно збільшили посівні площі під цукровим буряком (з 181 тис. га до більше ніж 240 тис. га). За сприятливих погодних умов врожай цукрових буряків цього року в Україні може скласти близько 11.3 млн тон, попередні оцінки виробництва цукру – 1.5 млн тон.

Найбільшими виробниками та експортерами цукру в Україні є Астарта, Укрпромінвест-Агро та Радехів-Цукор.

Наш нещодавній огляд українського ринку цукру.

Огляди компаній: