Астарта та МХП залишаються провідними експортерами соєвої олії

28 травня 2023

Експорт соєвої олії з України залишається стабільним, основні експортери – найбільші переробники сої – Астарта та МХП.

З початку поточного сезону (вересень 2022 року) та по кінець квітня українські компанії експортували більше 184 тис. тон соєвої олії. Експорт відбувався досить рівномірно протягом всього звітного періоду – в середньому по 23 тис. тон за один місяць.

В основному соєва олія з України наразі експортується суходолом – залізничним та автомобільним транспортом через кордон з Польщею.

Основними українськими експортерами соєвої олії протягом поточного сезону, як і в минулі періоди, залишаються два найбільших українських переробника сої – компанії МХП та Астарта.

Згідно даних операційних та фінансових звітів цих публічних компаній, частка МХП серед найбільших українських експортерів склала 18%, Астарти – близько 15%.

Якщо для МХП переробка сої є допоміжною діяльністю, яка забезпечує компанію соєвим шротом для виробництва кормів, то для Астарти це окремий повноцінний сегмент бізнесу.

МХП не розкриває фінансові результати щодо переробки соняшнику та сої, а ось згідно звітів Астарти прибутковість переробки сої є абсолютно найвищою за останні роки.

Огляди компаній: