В Україні намолочено більше 21 млн тон кукурудзи

12 листопада 2023

Також українські аграрії майже закінчили збирання соняшнику та сої.

Згідно інформації Мінагрополітики, станом на 9 листопада в Україні майже завершено збирання соняшнику та сої. На звітну дату соняшник обмолочено з площі більше ніж 4.9 млн га соняшнику (97% від плану). Врожайність – 2.35 т/га, всього намолочено більше 11.5 млн тон.

В розрізі регіонів найбільше соняшнику зібрано в Дніпропетровській (1.5 млн тон), Кіровоградській (1.4 млн тон) та Полтавській (1.1 млн тон) областях. Лідери за врожайністю – Хмельницька (3.3 т/га) та Тернопільська (3.2 т/га) області.

Щодо сої, станом на 9 листопада цієї культури обмолочено близько 1.8 млн га (99% від плану), зібрано більше ніж 4.7 млн тон з середньою врожайністю 2.63 т/га (врожайність є близькою до рекордного показника, встановленого в 2021 році на рівні 2.64 т/га, більше про історичну врожайність основних зернових та олійних культур – за посиланням).

Серед регіонів абсолютним лідером за врожайністю є Івано-Франківська область (3.45 т/га), за якою слідують Тернопільська, Львівська та Полтавська області. З точки зору загального валу, найбільший врожай сої – близько 600 тис. тон – зібрано на Полтавщині, а також на Хмельниччині.

Поступово підходить до завершення і збирання кукурудзи. Станом на 9 листопада обмолочено 2.9 млн га (72% від планових площ). Всього зібрано 21.2 млн тон зерна, врожайність очікувано висока – 7.24 т/га. Загалом, якщо екстраполювати поточну врожайність в розрізі регіонів на завершення кампанії, загальний врожай кукурудзи в Україні в поточному році становитиме 29.5 млн тон при середній врожайності 7.3 т/га (потенційно, це другий найкращий показник в історії країни, після 7.7 т/га в 2021 році).

Графік загального виробництва та врожайності кукурудзи протягом останніх років:

Загальний врожай та врожайність кукурудзи в Україні

Огляди компаній: