Епіцентр-Агро відмовляється від кукурудзи

6 березня 2024

В планах агрохолдингу Епіцентр-Агро на 2024 рік повністю відмовитись від кукурудзи та фокусуватись на переробці олійних.

Про плани Епіцентр-Агро на 2024 рік виданню Elevatorist розповіла керівниця аграрного напрямку компанії Епіцентр Світлана Нікітюк.

За її словами, в поточному році агрохолдинг планує повністю відмовитись від вирощування кукурудзи. Причина – динаміка цін на кукурудзу (з лютого 2023 року і по лютий 2024 року середня експортна ціна кукурудзи зменшилась приблизно на 40% - розрахунки ShareUAPotential) та те, що в поточному сезоні за своєю прибутковістю вирощування кукурудза суттєво поступається олійним культурам – ріпаку, сої та соняшнику.

Олійні культури є більш прибутковими в тому числі через те, що Епіцентр займається їх переробкою на заводах-партнерах (за давальницькою схемою). Якщо раніше компанія перероблювала лише соняшник, в 2023 році Епіцентр почав переробляти і ріпак, а за декілька місяців планує розпочати переробку сої.

Тож згідно планів компанії, в 2024 році соняшник займе 36% посівних площ, соя – 23% (найвищий показник в історії компанії), ріпак – 10%, пшениця – 25%. В подальші роки Епіцентр планує повернути кукурудзу до своєї сівозміни.

Щодо більш довгострокових планів компанії, відносно нещодавно Епіцентр заявляв про плани в рамках нового індустріального парку побудувати власний завод з переробки олійних. Також в своєму інтерв’ю Світлана Нікітюк зазначила, що група в подальшому планує збільшувати свій земельний банк, а також працює над придбанням власних вагонів-зерновозів.

Огляди компаній: