Ferrexpo погіршує виробничі показники

11 січня 2024

З точки зору виробництва залізної руди та окатків, четвертий квартал був найгіршим для компанії за весь 2023 рік.

В четвертому кварталі 2023 року компанія Ferrexpo виробила 677 тис. тон залізорудного концентрату та окатків, що на 50% менше, ніж у попередньому кварталі, та є найнижчим показником за весь рік.

Щодо показнику відповідного періоду 2022 року, обсяг виробництва в четвертому кварталі становив 457 тис. тон, при тому що в той період часу в українських виробників були великі проблеми, пов’язані з енергетичними блекаутами, спричиненими російськими атаками української енергетичної інфраструктури.

Ferrexpo виробництво 4 квартал 2023

У своєму виробничому звіті група зазначає, що протягом звітного кварталу в роботі перебувало від однієї до двох ліній з виробництва окатків (загальна кількість ліній - чотири), а зниження виробництва у порівнянні з попередніми кварталами було спричинене зниженням попиту зі сторони покупців на початку кварталу, а також логістичними складнощами.

Варто зазначити, що саме в четвертому кварталі Україна почала експортувати залізну руду через глибоководні чорноморські порти, тож очевидним є те, що поки що Ferrexpo не була в змозі скористатися цією нагодою (при тому, що компанія є співвласником портового терміналу з перевалки руди в Південному ТІС-Руда), а також вдалою ситуацією на світовому ринку з точки зору цін на руду.

З іншого боку, протягом останнього часу фактично єдиним ринком для Ferrexpo був європейський ринок, на який продукція постачається шляхами, альтернативними до експорту Чорним морем, тож можна зробити висновок про зниження попиту саме зі сторони європейських покупців.

Всього за 2023 рік Ferrexpo виробила 4.152 млн тон залізорудного концентрату та окатків, на 33% менше, ніж в попередньому році.

В разі, якщо тимчасовий коридор через українські глибоководні порти буде продовжувати працювати, Ferrexpo в найближчому майбутньому планує відновити експорт окатків цим шляхом.

Щодо показників фінансової звітності, то за перше півріччя 2023 року EBITDA Ferrexpo становила $64 млн, операційний грошовий потік - $80 млн, сума коштів в балансі на кінець червня - $135 млн. Станом на кінець 2023 року сума грошових коштів Ferrexpo становила $109 млн, що означає, що протягом другого півріччя 2023 року грошовий потік компанії був негативним.

Сильною ж стороною компанії продовжує залишатися відсутність боргових зобов’язань, джерелом фінансування діяльності майже на 100% є власний капітал.

Наш аналіз фінансового звіту Ferrexpo за перше півріччя 2023 року - за посиланням.

Огляди компаній: