Незалежний комітет з корпоративного управління Варшавської біржі оприлюднив заяву щодо групи Кернел

28 січня 2024

Кернел Холдинг порушив принципи Good Practices для компаній, що котуються на Варшавській фондовій біржі – незалежний комітет з корпоративного управління ВФБ.

Незалежний Комітет з корпоративного управління, що діє на Варшавській фондовій біржі, оприлюднив позицію щодо порушення Кернел Холдингом правила 4.13 Правил належної практики біржових компаній ВФБ 2021, повідомляє stockwatch.pl.

Комітет зазначає, що у вступі до глави 4 Good Practices of WSE Listed Companies 2021 наголошується, що при прийнятті рішень акціонерні товариства мають передусім враховувати повагу до «законних інтересів окремих груп інвесторів». Водночас, на думку Комітету, здійснивши новий випуск акцій в серпні 2023 року, компанія порушила принципи, на основі яких функціонує ринок капіталу, у цьому конкретному випадку щодо відносин між усіма акціонерами, порушуючи основні права акціонерів компанії, включаючи право на рівне ставлення.

Емісія, здійснена компанією, служила конкретним цілям одного з акціонерів, таким чином заперечуючи сутність публічної компанії як спільності інтересів окремих груп її власників, включаючи міноритарних акціонерів та фінансових акціонерів, які розпоряджаються ввіреними їм коштами. Така практика за жодних обставин не може бути прийнята Комітетом, читаємо в заяві.

Kernel Holding випустив 216 мільйонів акцій у серпні 2023 року, а ціна випуску акцій була встановлена на рівні $0,2777 (1,15 злотого), що було значно нижче ринкової ціни акцій компанії на той час. Емісія була одним з недружніх кроків засновника Кернела Андрія Веревського та Ради директорів компанії по відношенню до інших акціонерів.

Консультативний комітет ВФБ з питань корпоративного управління є постійним дорадчим органом з питань застосування принципів корпоративного управління на ринках, якими керує ВФБ, а також співробітництва ВФБ з іншими суб’єктами у розвитку та просуванні корпоративного управління в Польщі.

До складу комітету з корпоративного управління Варшавської біржі входять представники польських фінансових регуляторних органів, CFA Society Poland, міністерств та відомств.

За нашими попередніми оцінками, рішення комітету з корпоративного управління не буде нести для компанії додаткових юридичних наслідків, однак, може бути враховано при розгляді судових справ міноритарних акціонерів Кернелу до Ради директорів компанії, а також розгляді заяви Кернела щодо делістингу з Варшавської біржі. Також, безумовно, є вплив і на загальну репутацію компанії (але репутаційні ризики і так були зрозумілими для Андрія Веревського під час його дій щодо делістингу та додаткової емісії акцій компанії).

Нагадаємо, що протягом жовтня-грудня 2023 року група Кернел продемонструвала досить сильні операційні результати, аналіз яких наведено за посиланням.

Огляди компаній: