Веревський сконцентрував 74% акцій Кернела

13 травня 2023

Міноритарні акціонери продовжують володіти більше 20% акцій Кернелу, рішення по делістингу буде приймати польський наглядовий орган.

Андрій Веревський Кернел

Кернел оголосив результати тендера на викуп акцій основним акціонером компанії Андрієм Веревським (через зареєстровану на Кіпрі компанію Namsen Limited) у інших акціонерів.

Даний тендер проходив в рамках намірів Андрія Веревського викупити всі акції Кернела в інших акціонерів та зробити делістинг компанії з Варшавської фондової біржі.

Запропонована ціна викупу – 18.5 польських злотих за одну акцію (що близько до найнижчого рівня котирувань компанії за весь час торгівлі її акціями на біржі). Перед викупом Namsen Limited офіційно володів 38% акцій Кернелу, ще 7.86% Кернел викупив в акціонерів в попередні роки. Таким чином, інші акціонери офіційно володіли 58.71% акцій (45.5 млн штук).

Згідно повідомлення на сайті компанії, станом на 12 травня Namsen (Веревський) в рамках тендера викупив 30.2 млн акцій, що становить приблизно 36% загальної кількості акцій компанії. Це означає, що дві третини мінорантних інвесторів погодились на пропозицію основного акціонера та продали свої акції Веревському. Одна третина акціонерів не погодилась на пропозицію.

Таким чином, станом на поточний момент Веревський через Namsen Limited володіє приблизно 62 млн акцій Кернела – це 74% від загальної кількості або 80.4% акцій, що мають право голосу на загальних зборах акціонерів (акції, які були викуплені самою компанією, не мають право голосу на зборах).

Чи відбудеться за таких умов делістинг Кернелу з Варшавської фондової біржі?

Нагадаємо, що згідно чинних польських регуляцій, подібне рішення може бути прийнятим або загальним зібранням акціонерів, або іншим компетентним зібранням, на якому присутні представники більше 50% акціонерів компанії, якщо за це рішення проголосує 90% присутніх на зібранні акціонерів.

Наразі Веревський не володіє 90% акцій, тобто вищезазначена умова не буде виконана – мажоритарний акціонер на сьогодні може забезпечити 80% голосів (якщо зважати на офіційну частку володіння).

При цьому основний акціонер та Рада директорів компанії вважають, що оскільки материнська компанія групи зареєстрована в Люксембурзі, на неї не розповсюджуються зазначені вище польські регуляції, і делістинг можна проводити на основі рішення Ради директорів, не скликаючи загальні збори акціонерів.

Рішення по запиту щодо делістингу Кернела з Варшавської біржі буде прийматись Polish Financial Supervision Authority (польський наглядовий орган за фінансовими операціями).

Нагадаємо, що Кернел провів IPO на Варшавській фондовій біржі, продавши 38% акцій компанії за $218 млн, в 2007 році (таким чином, групу, що володіла трьома МЕЗами, 56 тис га землі та двома десятками елеваторів, оцінили більш ніж у $570 млн). Після цього було реалізовано три додаткових розміщення - в 2008, 2010 та 2011 роках.

Саме за допомогою цих коштів Кернел в основному і фінансував свою активну експансію в переробці соняшника, вирощуванні та експорті зерна з України, не залучаючи великих кредитних ресурсів.

Повна історія розвитку компанії - в нашому огляді.

Огляди компаній: