Український експорт соняшникової олії в квітні – найбільший з початку вторгнення рф

2 травня 2023

В квітні 2023 року Україна експортувала 542 тис. тон соняшникової олії, що перевищує показник минулого місяця, і є найбільшим значенням експорту з січня 2022 року.

Згідно попередніх даних український експорт соняшникової олії в квітні склав 542 тис. тон, що на 18 тис. тон перевищує показник попереднього місяця (в квітні 2022 року експорт олії склав лише 155 тис. тон).

Зростання експорту відбулось, незважаючи на всі перепони з роботою зернового коридору з українських чорноморських портів, а також обмеження експорту через західний кордон зі сторони деяких європейських країн.

Основними країнами-імпортерами української соняшникової олії в звітному місяці стали Туреччина, Китай та Румунія (за нашими оцінками, остання в подальшому ре-експортувала значну частку імпортованого обсягу).

Помісячна динаміка експорту протягом двох останніх сезонів наведена на графіку нижче:

Експорт соняшникової олії з України квітень 2023

Всього з початку сезону 2022/23 український експорт соняшникової олії склав більше ніж 3.7 млн тон. Нагадаємо, що наші попередні оцінки загального експорту олії в поточному сезоні становили 4.5 млн тон (у порівнянні з оцінками USDA на рівні 4 млн тон). Тож для досягнення наших оцінок з експорту за сезон в найближчі чотири місяці Україна повинна експортували близько 750 тис. тон олії, що видається більше ніж реальним навіть за умов вищезазначених проблем.

Цікавим є також факт, що експорт соняшнику в квітні майже зупинився – в звітному місяці він склав лише 39 тис. тон, у порівнянні з 200 тис. тон в березні.

Даний факт є позитивним для обсягів переробки, хоча і може свідчити про скорочення прибутковості переробки (експорт соняшнику є можливим лише в разі відносно низьких закупівельних цін на соняшник, що означає відносно високу маржу переробки).

Загалом з початку сезону Україна експортувала 1.85 тис. тон соняшнику (наші попередні очікування щодо загального експорту соняшнику за сезон – 2 млн тон).

Наш нещодавній огляд ринку соняшнику та соняшникової олії України є доступним за посиланням.

Огляди компаній: