а Обвал Кернела, стабільність МХП та Астарти, дивіденди Овостара
Обвал Кернела, стабільність МХП та Астарти, дивіденди Овостара

3 січня 2023

Якою була ситуація в найбільших публічних компаніях України в 2022 році та як змінились їх ринкові котирування та капіталізація.

Як і для всієї країни, для найбільших українських публічних компаній 2022 рік бів надскладним. Повномасштабне російське вторгнення та бойові дії суттєво вплинули на роботу кожної з компаній.

Перші тижні після вторгнення були суцільним жахом. Після відносної ж стабілізації ситуації на фронті деякі компанії відносно швидко почали відновлювати свою діяльність, для інших ситуація продовжувала погіршуватись майже до самого кінця року.

В даному огляді ми розглянемо шість найбільших за капіталізацією українських компаній – Кернел, МХП, Овостар, Астарта, ІМК та Ferrexpo. Саме остання станом на кінець 2022 року є найбільшою за капітацізацією українською публічною компанією – її загальна вартість станом на 3 січня 2023 року становить $1.152 млрд.

Компанія Зміна в 2022 році, % Капіталізація на кінець 2022 року, $ млн
Ferrexpo -52% 1 152
МХП -45% 415
Кернел -70% 352
Астарта -52% 122
ІМК -52% 133
Овостар -32% 62

Ferrexpo

За 2022 рік капіталізація Ferrexpo знизилась на 48% при тому, що основне зниження відбулось протягом лютого-березня. Починаючи з листопада, ціна акції компанії зросла з 103 пенсів за акцію (Ferrexpo торгується на Лондонській біржі) до 157 пенсів (станом на кінець року).

Основним позитивним моментом для компанії є відсутність боргового навантаження та непоганий запас ліквідності (станом на 30 червня грошові кошти на балансі Ferrexpo становили $171 млн). З точки зору виробництва і реалізації окатишів, ситуація суттєво погіршилась у другому півріччі 2022 року, основні негативні моменти – дорога логістика (чорноморські порти України залишаються заблокованими для всього експорту, окрім аграрного) та періодичні блекаути. Виробничі активи Ferrexpo, які знаходяться в Полтавській області, через вторгнення не постраждали.

Цікаво, що нещодавній арешт за запитом українського ДБР мажоритарного власника Ferrexpo Костантина Жеваго на вартість акцій компанії поки що не вплинув.

Кернел

Найбільший український агрохолдінг мав найбільші втрати з точки зору капіталізації в 2022 році – вартість його акцій знизилась відразу на 70%. Якщо на початок 2022 року загальна вартість компанії складала більше $1 млрд, станом на кінець року вона знизилась до $350 млн.

З одного боку Кернеду не пощастило – повномасштабне вторгнення відбулось саме тоді, коли Кернел перебував на піку сезону – з дуже високими обсягами товарних запасів та, відповідно, кредитів. Кредитне навантаження було в основному короткостроковим, тому в першу чергу компанії було важливо пролонгувати банківську заборгованість.

З іншого боку, початок роботи зернових коридорів з України зовсім не мав позитивного впливу на капіталізацію компанії, що видається досить дивним – Кернел є найбільшим українським експортером зерна та соняшникової олії, відкриття коридорів дуже сильно вплинуло і на операційні показники компанії, і на фінансові. За нашими очікуваннями, фінансовий результат компанії в 4 кварталі 2022 (календарного) року та 1 кварталі 2023 року повинен бути досить сильним.

Можливо, має місце зниження довіри інвесторів до компанії через деякі кроки основного власника, які не можна вважати дружніми до міноритарних інвесторів та кредиторів - в першу чергу відзначимо продаж частини активів компаніям, пов’язаним з самим Андрієм Веревським (угода, що за поясненням компанії повинна була підтримати ліквідність Кернелу, станом на середину осені ще не була закрита).

Як би там не було, але по факту Кернел втратив навіть друге місце серед українських публічних компаній за розміром капіталізації – його місце посіла компанія МХП.

МХП

Найбільший український виробник та експортер м’яса птиці, на відміну від Кернелу, не так сильно залежав від роботи українських портів і зумів дуже швидко відновити обсяги експорту як курятини, так і соняшникової олії (основні експортні товари МХП). Причина – курятина є продукцією з набагато більшою доданою вартістю, ніж зерно, тому частка логістичних витрат в структурі її собівартості не є настільки значною, як для зерна.

Компанії вдалося достатньо швидко перебудувати логістичні шляхи, також позитивний вплив на фінансові показники МХП мала висока експорта ціна на м’ясо птиці протягом майже всього 2022 року.

У підсумку, експорт курятини МХП у другому півріччі 2022 року майже дорівнював минулорічному, а ось експорт соняшникової олії був значно вищим, ніж минулого року. Фінансові показники компанії в другому та третьому кварталах 2022 року були відносно непоганими, такі ж результати очікуються і в останньому кварталі року.

За 2022 рік МХП втратила 45% своєї вартості, її поточна капіталізація складає $415 млн.

Основним фінансовим ризиком для МХП видається її досить високе боргове навантаження, яке складає близько $1.5 млрд, але основні виплати боргу розпочинаються лише 2024 року (перші $500 млн за облігаціями) та розтянуті до 2029 року. Позиції з ліквідності МХП є досить непоганими.

В результаті військових дій активи МХП майже не постраждали.

Астарта

Над ліквідністю активно працювали в 2022 році і інші українські агрохолдинги.

Астарта, яка станом на початок 2022 року мала незначне боргове навантаження, протягом другого та третього кварталу залучила нові кредитні кошти на суму 77 млн євро, збільшивши суму грошових коштів на балансі з 10 млн євро до 48 млн євро.

Таким чином, Астарта гарантувала собі фінансування сезону цукроваріння та збирання зернових.

З точки зроку впливу повномасштабної російської агресії на діяльність Астарти, її активи майже не постраждали, компанія досить швидко перебудувала логістику для експорту соєвої олії, шроту та цукру на нові напрямки.

Астарті пощастило відекспортувати велику частину минулорічного врожаю кукурудзи в січні та лютому, тож хоча заблоковані українські порти і мали негативний вплив на експорт зерна компанією, цей вплив не був критичним.

Протягом 2022 року капіталізація Астарти знизилась на 52% та станом на кінець року становила $122 млн.

Враховуючи, відносно стабільну роботу зернових коридорів з українських портів з серпня, а також активний експорт українського цукру (Астарта є одним з найбільших виробників цукру в Україні), ми очікуємо досить непоганих операційних показників компанії в останньому кварталі 2022 року та першому кварталі 2023 року.

ІМК

Значна частина кукурудзи минулорічного врожаю ІМК станом на початок повномасштабного російського наступу залишилась непроданою, тому відкриття зернових коридорів з України було життєво необхідним для цієї компанії.

На відмину від Астарти, бізнес якої є непогано диверсифікованим (виробництво цукру і молока, переробка сої, рослинництво), ІМК цілком та повністю залежить від ситуації на зерновому ринку України, більше того, левову частку врожаю складає кукурудза.

Оскільки активи компанії в основному розташовані в Чернігівській та Сумській областях, значна їх частина в перші тижні війни опинилась під окупацією. З іншого боку, навіть після того як армія країни-агресора залишила ці області наприкінці березня, компанії не вдалось засіяти близько 30 тис. га зі свого загального земельного банку в 120 тис. га.

З позитивної точки зору відмітимо незначне боргове навантаження ІМК, що сприяє фінансовій стабільності компанії.

Капіталізація ІМК протягом 2022 року знизилась на 52% та станом на кінець року склала $133 млн.

Овостар

Нарешті, найменше з українських компанії в 2022 році знизилась ціна акції Овостару. Оскільки основні виробничі активи компанії розташовані в Київській області (частково в Макарові, в якому точились досить запеклі бої), її майбутнє декілька тижнів було під питанням.

Після того, як російська армія залишила Київську область, Овостар зміг досить швидко поновити свою операційну діяльність (компанія є одним з найбільших виробників курячих яєць в Україні). Поголів’я курей зменшилось, але за підсумками перших дев’яти місяців 2022 року зменшення виробництва яєць склало лише 5%, їх експорт навіть збільшився.

Через те, що виробничі активи конкурентів Овостару внаслідок бойових дій постраждали значно більше, позиції компанії на ринку, навпаки, зміцнились. Через те, що починаючи з вересня, ціни на яйця в Україні більше ніж подвоїлись, за нашими очікуваннями фінансові результати компанії в четвертому кварталі 2022 року та першому кварталі 2023 року повинні бути дуже сильними, тож не дивно те, що наприкінці року Овостар оголосив про виплату позачергових дивідендів своїм акціонерам.

За підсумками 2022 року капіталізація Овостару знизилась лише на 33% і станом на кінець грудня склала $62 млн.

Огляди компаній: