В 2023 році Україна експортувала 18 млн тон залізної руди

14 січня 2024

В 2023 році український експорт залізної руди становив майже 18 млн тон на загальну суму $1.8 млрд.

Згідно даних митної статистики, в грудні експорт української залізної руди становив 1.6 млн тон, у порівнянні з майже 2 млн тон за попередній місяць (що було найбільшим значенням з початку року) та 1.4 млн в середньому протягом перших десяти місяців 2023 року.

Таким чином, можна зробити висновок, що відкриття експорту руди через глибоководні українські порти поки не сприяло суттєвому зростанню експортних показників. Скоріше відбувся перерозподіл експортного потоку в напрямку глибоководних портів у порівнянні з альтернативними шляхами.

Експорт залізної руди з України грудень 2023

Важливий фактор, що вплинув на експорт - Ferrexpo суттєво скоротила виробництво та експорт окатків в четвертому кварталі, плануючи розпочати експортувати продукцію через глибоководні порти лише з січня 2024 року.

З іншого боку, за нашими оцінками, найбільший український виробник руди – Метінвест збільшив відвантаження продукції на експортні ринки (що і призвело до зростання загального обсягу експорту руди з України в четвертому кварталі на 20% у порівнянні з попереднім кварталом).

Ми очікуємо збільшення виробництва руди Метінвестом в останньому кварталі 2023 року (дані за попередні періоди наведено за посиланням).

Всього за 2023 рік Україна експортувала 17.8 млн тон залізної руди на $1.8 млрд.

В 2022 році експорт залізної руди з України становив 24 млн тон на $2.9 млрд, в 2021-му – 44 млн тон на $6.9 млрд.

Нагадаємо, що основна частина руди в Україні добувається в Кривому Розі (підприємствами групи Метінвест та металургійним комбінатом Арселор Міттал), а також Ferrexpo в Полтавській області (наш аналіз фінансового звіту компанії за перше півріччя 2023 року – за посиланням).

Огляди компаній: