Рекордний обсяг експорту цукру в травні, далі - бан

1 червня 2023

Український експорт цукру в травні 2023 року склав 70 тис. тон, що є рекордним показником за останні роки.

За попередніми даними Мінагрополітики експорт цукру в травні 2023 року склав 70 тис. тон загальною вартістю $56 млн.

Цей показник є найвищим значенням експорту цукру протягом одного місяця за останні роки.

Основна країна-імпортер українського цукру в звітному місяці – Румунія (24 тис. тон або 35% від загального обсягу), яка з великим відривом випереджає інші європейські країни (левова частина українського експорту цукру направляється в країни ЄС, який відмінив ввізні мита на український цукор після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну).

Середня ціна експорту залишається майже незмінною у порівнянні з попередніми місяцями, в травні вона становила $794 за 1 т.

Даний рівень цін є дуже привабливим для українських виробників, про що, власне, і свідчить з одного боку активний експорт, з іншого – розширення посівних площ під цукровими буряками в Україні (в 2023 році вони становили близько 220 тис. га у порівнянні з 181 тис. га в 2022 році).

З початку сезону 2022/23 (жовтень 2022 року) Україна вже експортувала майже 380 тис. тон цукру.

Експорт цукру з України травень 2023

Активний експорт протягом поточного сезону призвів до скорочення залишків цукру в Україні, що загрожувало суттєвим зростанням внутрішніх цін ближче до закінчення сезону.

У відповідь на цю ситуацію українськй уряд вирішив заборонити експорт цукру з України, починаючи з 5 червня та по 15 вересня (фактично – до закінчення сезону).

Найбільшими виробниками та експортерами цукру в Україні є Астарта, Укрпромінвест-Агро та Радехів-Цукор.

Наш нещодавній огляд українського ринку цукру.

Огляди компаній: