Врожай 2023 – продовжується активне збирання олійних

24 вересня 2023

Станом на 21 вересня українські фермери намолотили 2.4 млн тон соняшнику та майже 1.3 млн тон сої.

Українські фермери продовжують активне збирання соняшнику та сої. Згідно інформації Мінагрополітики, станом на 21 вересня в країні обмолочено майже 1.1 млн га соняшнику (21% від плану). Поточна врожайність – 2.2 т/га, всього намолочено майже 2.4 млн тон.

Як і для інших культур, врожайність соняшнику в південних областях, згідно офіційних даних, значно поступається показникам врожайності в центрі, на заході та півночі країни. Так, за підсумками збору 40% від планових площ, врожайність соняшнику в Одеській області становить 1.4 т/га, Миколаївській – 1.7 т/га.

В той же час врожайність в Дніпропетровській, Кіровоградській та Харківській областях, які є лідерами серед регіонів України за розміром посівних площ під соняшником, поки є близькою до середнього показнику по країні – близько 2.2 т/га. Серед регіонів, в яких обмолочено хоча б 10% від планових площ, найбільшою є врожайність на Полтавщині – 2.86 т/га.

Загалом, станом на поточний момент можна прогнозувати, що загальний врожай соняшнику в Україні в 2023 році становитиме 11-12 млн тон при врожайності 2.2-2.3 т/га.

Історичні дані щодо врожайності та врожаю соняшнику в Україні наведені на наступному графіку:

Загальний врожай та врожайність соняшника в Україні

Щодо сої, станом на 21 вересня обмолочено близько 500 тис. га (28% від плану), зібрано майже 1.3 млн цієї культури з середньою врожайністю 2.52 т/га.

Серед регіонів – основних виробників сої відзначимо Полтавщину. Там станом на поточний момент обмолочено майже 50% планових площ, а середня врожайність становить більше 3 т/га. Саме Полтавщина, а також Хмельниччина є лідерами за розміром посівних площ сої в Україні в поточному році (більше 200 тис. га в кожній).

Загальні посівні площі сої в Україні в 2023 році становлять 1.8 млн га (що є найбільшим значенням за останні роки), очікуваний врожай – 4.7-4.8 млн тон за середньої врожайності 2.6-2.7 т/га.

Історичні дані по загальному врожаю та середній врожайності сої в Україні наведені на графіку нижче:

Загальний врожай та врожайність сої в Україні

В Україні також стартувало збирання кукурудзи – в поточному році посівні площі кукурудзи становлять 4 млн га, очікуваний врожай – 28-28.5 млн тон.

Історичні дані щодо врожаю та врожайності основних культур в Україні наведено за посиланням.

Огляд українського ринку сої.

Огляд українського ринку соняшнику.

Огляди компаній: