H&M вражений результатами після відновлення роботи в Україні

5 січня 2024

Результати H&M після відновлення роботи в Україні є кращими за очікування, в той же час магазини групи Індітекс (Zara, Bershka та інші) залишаються зачиненими.

Менеджмент мережі H&M вражений результатами роботи мережі після відновлення її роботи в Україні – про це повідомила Наталія Кравець - Комерційний директор Dragon Capital Property Management (ТРЦ Victoria Gardens, Sky Park, Smart Plaza Obolon, Piramida, Aladdin та ін.) – під час RAU Sammit 2023, що відбувся у грудні 2023 року.

Нагадаємо, що магазини цієї мережі буди зачинені відразу після початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року, і почали поступово відновлювати свою роботу, починаючи з 9 листопада 2023.

Враховуючи загальне відновлення українського рітейлу, який відносно швидко оговтався від першого шоку від повномасштабного вторгнення та повернувся до розвитку вже в 2023 році (прикладом є останні результати таких мереж як Comfy, Сільпо, Eva), в fashion-рітейлі за відсутності декількох великих міжнародних гравців – тієї ж H&M та брендів групи Zara (група Індітекс) – частка ринку була перерозподіленою серед працюючих гравців, які значно покращили свої показники.

Так, протягом перших дев’яти місяців 2023 року польська LPP (в складі якої бренди Reserved, House, Cropp, Mohito и Sinsay) більше ніж подвоїла свій виторг в Україні у порівнянні з відповідним показником 2022 року.

Хороші результати демонструють і українські бренди, які намагаються зайняти свою нішу за відсутності міжнародних гігантів.

Динаміка виторгу та прибутку українських представництв H&M та Inditex наведена на графіках нижче:

Фінансові показники H&M в Україні

H&M Україна виторг, прибуток 2022

Цікаво, що при зачинених магазинах, та виплачуючи співробітникам заробітну плату, H&M була прибутковою в Україні в 2022 році (частково за рахунок фінансових прибутків – відсоках по депозитам та іншим фінансовим активам, більш детальна фінансова інформація H&M Україна наведена за посиланням).

Фінансові показники Inditex (Zara) в Україні

Індітекс Україна виторг, прибуток 2022

За нашими очікуванням збиток компанії в 2023 році становитиме не менше ніж 300-400 млн грн (більше про фінансові показники мережі в Україні – за посиланням).

Огляди компаній: